La Vanguardia (Català)

Trens nocturns

- Clara Sanchis Mira

Al’últim tren de rodalia gairebé mai no funcionen ni la megafonia ni les lletres lluminoses que anuncien les parades, deu ser que a aquestes hores també se’ls acaba la pila. Llavors els usuaris tornem a casa confusos, amb la cara enganxada a la finestreta, buscant una pista que ens orienti en la foscor d’una nit ferroviàri­a que podria escampar-se com una metàfora que treu el singlot. Quina parada és aquesta?, pregunto inútilment a un passatger amb bufanda vermella, tan perdut com jo en la boira espessa que aquesta nit ha aparegut, per fi, literalmen­t.

Per fi plou, diem, amb ànsies de fred de debò, embolicats amb abrics que en realitat sobren. Ara el mal temps és el bo, i al revés, comentava aquest matí un parent, cada nou dia assolellat és per posar-se a tremolar. Estic fonamental­ment trist, em confessa després un col·lega. Soc un addicte a la informació i de vegades no ho puc suportar, afegeix. Li brillen els ulls. Divaguem sobre una suposada tristesa que flota en l’aire, no tenim clar si s’estén més del que és humanament normal. O si el problema és una expectativ­a exagerada de felicitat, gairebé obligatòri­a. Sense oblidar que, com a animalets, tampoc deu resultar fàcil notar el canvi climàtic en el cuir cabellut. Només com a bestiolete­s terràqüies, notem coses. Però aquesta nit el tren avança entre la foscor i la boira i, per part meva, vaig escoltant una cançó de Triana que es titula Quiero contarte, encara que no vingui a tomb, ni casi amb la boira ni amb mi avui. Ni sens dubte amb aquest petit llibre que tinc entre les mans perquè me l’acaba de regalar un ésser estimat: De paseo por los limbos, d’Anna Adell. A veure què et sembla –ha dit misteriós mentre me l’introduïa a la bossa de mà–, tracta dels espais intermedis. Aquells passatges que la celeritat anul·la. L’obro i llegeixo a l’atzar: “Per què jo soc jo i no tu? Com pot ser que jo que soc jo, abans d’arribar a ser no fos res”. Que curiós, em dic, perquè justament aquests dies estic submergida en una feina que qüestiona brutalment el concepte d’identitat.

“Per què jo soc jo i no tu”, em repeteixo com un mantra momentània­ment tranquil·litzador. Després provo de transmetre-l’hi telepàtica­ment al viatger amb bufanda vermella que s’asseu al davant. Pot ser que en el fons m’agradi que aquest tren avanci lent i xacrós entre núvols baixos, amb un sotragueig com dels anys setanta que envolta les guitarres elèctrique­s de Triana en un enrenou còsmic. Per una estona tot està bé.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain