La Vanguardia (Català)

El Suprem, en un atzucac per reduir la pena a ‘La Manada’

El tribunal haurà de revisar les condemnes dels acusats

- arlota Guindal

El Tribunal Suprem haurà de revisar tard o d’hora la condemna imposada als cinc membres de La Manada, que van violar una jove de 18 anys durant els Sanfermine­s de Pamplona del 2016. Aquell cas va mobilitzar els carrers perquè l’Audiència Provincial de Navarra només va condemnar a nou anys de presó per abusos sexuals malgrat que la jove estava pràcticame­nt inconscien­t i la van penetrar l’un rere l’altre en un portal a mitja nit. El cas va arribar al Suprem, que va donar veu a tots aquells crits d’injustícia, va canviar la condemna a violació i va apujar les penes a 15 anys de presó. I ara aquest mateix tribunal es veurà en la tessitura d’haver de rebaixar la condemna després del canvi de penes fixades en la llei del només sí és sí, promoguda per la ministra d’Igualtat, Irene Montero.

Fonts del Suprem reconeixen que, com que hi ha hagut un canvi en la forquilla de les penes, potser es veuran en l’obligació de rebaixar les condemnes. L’advocat dels joves sevillans va explicar ahir que està plantejant sol·licitar la revisió només per a un dels condemnats, Ángel Boza, i no per a tots.

La raó és que els altres quatre, José Ángel Prenda, Alfonso Jesús Cabezuelo (militar), Antonio Manuel Guerrero (guàrdia civil) i Jesús Escudero tenen, a més, altres condemnes per altres qüestions, cosa que impedeix que a la pràctica se’ls pugui rebaixar la pena. Tot i això, fonts jurídiques expliquen que el Suprem haurà de revisar la pena de tots perquè és de compliment obligatori fer un nou càlcul de la condemna si és favorable al reu.

L’assumpte no deixa de ser paradoxal, perquè aquesta llei es va crear precisamen­t en resposta al cas de La Manada per frenar aquest tipus de violacions. Per això es va eliminar del Codi Penal el delicte d’abús sexual per passar a ser tot agressió sexual. El que marca l’agressió és la falta de consentime­nt: “Només s’entendrà que hi ha consentime­nt quan s’hagi manifestat lliurement mitjançant actes que, en considerac­ió a les circumstàn­cies del cas, expressin de manera clara la voluntat de la persona”.

Aquesta modificaci­ó ha provocat que el delicte d’agressió sexual amb penetració passi de tenir una pena de 6 a 12 anys a una de 4 a 12 anys. I si hi ha un agreujant, la pena llavors passa a ser de 7 a 12 anys, quan abans es podia condemnar a penes d’entre 12 i 15 anys. I si, a més a més, els autors han comès més d’un agreujant –com és el cas

de La Manada, perquè va ser grupal i vexatori–, la condemna s’havia de situar a la meitat superior de la pena. La mateixa sentència explica que aplicant els agreujants la pena podia oscil·lar entre 14 anys i 3 mesos i 18 anys. “Aquesta extensió de la pena imposada –15 anys de presó– és molt a prop del mínim legal, i estimem que resulta proporcion­ada”, diu la resolució del Suprem. Aquí hi ha la clau de la qüestió. Després de recollir el Suprem que se’ls va imposar prop de la pena mínima i que ara aquesta pena es rebaixa a dotze anys, la Sala haurà d’estudiar si es veu en l’obligació de reduir-la. Tot i això, en aquest cas, com que es tracta d’un delicte continuat i es presenten diversos agreujants, els magistrats hauran de fer un estudi detallat.

Fonts del Tribunal auguren que les pròximes setmanes es començaran a revisar els casos un per un. D’una banda, tenen els recursos contra sentències que encara no són fermes, com el cas de l’Arandina, que es revisa el dia 29 amb el debat de si va ser un abús o una agressió. D’altra banda, els magistrats hauran de revisar les condemnes fermes que ells mateixos van fixar i finalment els recursos que vagin arribant contra les revisions que ja s’estan fent en altres tribunals. Amb tot això, l’Alt Tribunal anirà fixant una doctrina per delimitar els casos en què es poden aplicar les rebaixes, però fonts de l’òrgan adverteixe­n que en alguns no s’hi podrà fer res i hauran de rebaixar les penes.

A més a més, haurà de fer front a la revisió d’altres casos com el de l’Arandina, sense sentència ferma

 ?? E ?? Els cinc membres de La Manada, condemnats per haver violat una jove als Sanfermine­s
E Els cinc membres de La Manada, condemnats per haver violat una jove als Sanfermine­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain