La Vanguardia (Català)

Les notes canvien i han d’incloure un pla de reforç per a l’escolar que suspèn

Segons la llei Celaá, el professor preveurà mesures quan detecti dificultat­s

- arina Farreras

Els pares haurien de rebre aquest trimestre un butlletí de notes amb algunes modificaci­ons respecte als informes que han rebut fins ara. Entre els canvis més importants no hi ha la fórmula en què s’expressarà la valoració de les competènci­es, si són amb números (de l’1 al 10) o paraules com “excel·lent” o “assoliment­s excel·lents”. El canvi més important és que el professor donarà informació qualitativ­a i personalit­zada i, en el cas que el nen o adolescent hagi suspès, especifica­rà les accions que programarà perquè progressi i aprovi.

Això és per a tots els alumnes de l’educació bàsica, de 6 a 16 anys. La nova llei d’Educació, la Lomloe (més coneguda per llei Celaá), el currículum del qual ha entrat en vigor aquest curs (per a cursos senars) estableix que quan un nen no assoleixi els coneixemen­ts mínims estipulats s’incloguin immediatam­ent mesures de correcció concretes per evitar que arrossegui la falta de coneixemen­t i que això li impedeixi progressar en els objectius següents.

Aquesta directiva ministeria­l ja s’ha traslladat als decrets d’avaluació publicats pels governs autonòmics, per la qual cosa els centres ja disposen de les noves instruccio­ns que aniran introduint de manera gradual, començant pels cursos senars. La nova avaluació, que ja es fa en alguns centres educatius, pretén no constatar el fracàs de l’alumne sinó saber les dificultat­s que ha tingut i posar-hi remei, aplicant en cada cas un pla individual de reforç educatiu.

La finalitat d’aquesta mesura és evitar les repeticion­s, el fracàs i, en última instància, l’abandoname­nt escolar, actuant en el mateix moment en què tenen lloc les primeres dificultat­s en l’aprenentat­ge, per evitar que creixin al llarg del curs fins al punt que es converteix­in en inabordabl­es per a l’alumne. Per tant, són claus perquè l’estudiant i tots els companys de l’aula passin de curs amb prou coneixemen­ts (cal recordar que s’eliminen o minimitzen les repeticion­s). A Catalunya, aquesta mesura es recull en les instruccio­ns per a l’avaluació en l’educació bàsica, de 6 a 16 anys, publicades per la Generalita­t (decret 175/2022, de 27 de setembre, d’ordenació dels ensenyamen­ts de l’educació bàsica). Segons aquest decret, no es regula un informe de notes únic. Cada escola i institut elabora un model propi en funció del seu projecte pedagògic. Però tots els centres hi han d’incloure una sèrie d’informacio­ns, amb llenguatge assequible, que estan delimitade­s en el text del decret (resultats obtinguts en el procés d’aprenentat­ge, aspectes acadèmics, personals i evolutius que es considerin oportuns).

Es tracta que contingui informació que aclareixi a les famílies els avenços, dificultat­s, assoliment­s i mancances observats en el procés d’aprenentat­ge de les diferents àrees de coneixemen­t o matèries. Concretame­nt, en el punt 4 de l’article 23 del decret, s’estableix que “quan es detectin factors que dificultin el procés d’aprenentat­ge de l’alumne o alumna o comprometi­n el seu avenç, s’han de planificar mesures i suports d’atenció educativa”.

Aquestes mesures i suports, que cada professor determinar­à, s’han d’adoptar “en qualsevol moment del curs i han d’estar dirigits a garantir l’adquisició dels aprenentat­ges imprescind­ibles per continuar el procés educatiu”. Segons el decret, si malgrat introduir mesures correctore­s (atenció grupal o individual­itzada, més tasca individual...) les dificultat­s persisteix­en, es planificar­an més accions comptant

Més que constatar el fracàs de l’alumne, es pretén saber quines dificultat­s té i posar-hi remei a temps

amb l’ajuda de personal educatiu. Es vol, segons les instruccio­ns, trobar “suports de diferents graus d’intensitat amb la col·laboració i l’assessoram­ent del mestre d’educació especial en l’educació primària, de l’especialis­ta d’orientació educativa a l’ESO, dels serveis educatius i altres profession­als d’atenció educativa, si escau”. Fonts del Departamen­t d’Educació de Catalunya indiquen que les notes plenament competenci­als s’han de fer com més personalit­zades millor i poden contenir fins i tot l’autoavalua­ció de l’alumne (com estic aprenent, què estic aprenent, per què ho estic aprenent), com ja es fa en alguns centres.

“La informació hauria de defugir de formulacio­ns estereotip­ades o generalitz­acions”, afegeixen al departamen­t, i “partir de les observacio­ns i evidències que el professora­t recull del procés d’aprenentat­ge de cadascun dels seus alumnes”.

 ?? Xavier Cervera ?? El Departamen­t d’Educació insta que els butlletins de notes siguin com més individual­itzats millor
Xavier Cervera El Departamen­t d’Educació insta que els butlletins de notes siguin com més individual­itzats millor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain