La Vanguardia (Català)

A la recerca de 6.000 voluntaris per tornar a recollir aliments

El Gran Recapte arriba el 25 de novembre en un moment límit per als Bancs dels Aliments per la inflació

- JOSE POLO

El Gran Recapte, la gran recollida de menjar organitzad­a pel Banc dels Aliments, torna aquest any a la clàssica recol·lecció de béns de primera necessitat als supermerca­ts, que es combinarà amb les donacions monetàries que es van imposar en les dues últimes edicions per la pandèmia de la covid. Però perquè el mètode tradiciona­l funcioni es necessiten voluntaris.

Són ells els que, entre altres funcions, animen a fer donacions als establimen­ts comercials. Segons va explicar l’organitzac­ió ahir en una roda de premsa, 12.000 persones ja s’han compromès amb la causa. Però perquè tot vagi bé calculen que en necessiten 18.000. Així doncs, busquen 6.000 ànimes solidàries més que ajudin a ajudar aquells que no arriben a final de mes en la seva necessitat més primària: menjar.

“La solidarita­t s’ha centrat molt amb Ucraïna. Res a dir. Però les entitats locals hem notat una davallada”, va lamentar el president del Banc dels Aliments, Lluís Fatjó-Vilas. “A Catalunya tenim identitat de voluntaria­t. Soc optimista amb el Gran Recapte”, va afegir Àngels Guiteras, gerent de l’Associació Benestar i Desenvolup­ament (ABD), que entre altres projectes gestiona La Botiga del Prat de Llobregat, un supermerca­t que combina l’atenció alimentàri­a a les persones sense recursos econòmics amb itineraris d’inserció laboral. Vagi millor o pitjor el Gran Recapte, els bancs d’aliments de Catalunya viuen una situació límit. La inflació que afecta els preus, unida a la davallada de la solidarita­t, els ha obligat a reduir les racions que reparteixe­n a les persones més necessitad­es. Durant l’any passat, el Banc dels Aliments calcula que va poder proveir un 25% de les necessitat­s alimentàri­es de cada persona atesa a través de les entitats socials col·laboradore­s. Durant l’abril d’aquest any ja es van veure obligats a reduir un 12% els quilos d’aliments entregats per persona i mes. Una reducció d’aportació que el mes passat es va elevar fins a un 14%.

En aquest context, el Gran Recapte, que es durà a terme entre el 25 de novembre i el 6 de desembre amb el punt àlgid de la donació física el primer cap de setmana, emergeix com una oportunita­t.

“L’any que ve serà més dur. Als aliments, la inflació no és conjuntura­l, és estructura­l”, va advertir Fatjó-Vilas. Ara per ara, els aliments a Catalunya s’han encarit un 13,7% de mitjana. Però el percentatg­e és superior en els olis, la llet, els ous i les farines, entre d’altres.

L’objectiu del Gran Recapte d’aquest any és aconseguir existèncie­s perquè els bancs d’aliments catalans puguin subsistir durant 100 dies. El president de la institució calcula que en diners o en aliments això equival a uns cinc milions d’euros. “Fa dos anys se’n van aconseguir set, però l’any passat la donació va ser molt baixa. Busquem aconseguir una situació intermèdia”, va recalcar Fatjó-Vilas.

A tot Catalunya, la federació de bancs d’aliments atén un total de 241.000 persones. Són un 20% més que abans de la irrupció de la pandèmia de la covid.

Durant l’octubre, els quilos de menjar entregats per persona es van reduir un 14%

 ?? JOAN MATEU PARRA / SHOOTING ?? Lluís Fatjó-Vilas i Àngels Guiteras ahir en la presentaci­ó del Gran Recapte 2022
JOAN MATEU PARRA / SHOOTING Lluís Fatjó-Vilas i Àngels Guiteras ahir en la presentaci­ó del Gran Recapte 2022

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain