La Vanguardia (Català)

Shakira diu no al Mundial

L’artista colombiana rebutja assistir a la cita futbolísti­ca després de les crítiques rebudes durant les últimes hores

-

Ni Waka Waka, ni La la la ni cap tema amb aroma de ruptura amorosa. Finalment Shakira no serà protagonis­ta de la cerimònia inaugural del Mundial de Qatar, que comença diumenge, després d’haver claudicat davant les crítiques rebudes durant els últims dies per donar suport a un país que posa límits als drets humans. L’artista colombiana, que fins al tancament d’aquesta edició no s’havia pronunciat a través de cap comunicat, ha utilitzat el seu entorn per fer arribar el missatge als mitjans de comunicaci­ó, tot i que encara hi ha cert desconcert. Sorprèn que tres dies abans que comenci la cita futbolísti­ca, la intèrpret de Barranquil­la pugui rescindir fàcilment el que es pressuposa que té firmat amb l’organitzac­ió qatariana. El silenci de Shakira a les seves xarxes socials, on sol publicar els seus comunicats i missatges institucio­nals, tampoc no ajuda gaire. El seu últim tuit, de fa uns dies, és per posar en alça el valor de la seva fundació, Pies Descalzos, enfocada a ajudar els nens més desfavorit­s del seu país a través de l’educació. De la seva presència o no al Mundial, ni una sola paraula. El testimoni del cantant Rod Stewart assegurant que havia rebutjat anar al Mundial malgrat rebre una oferta d’un milió de lliures va tenir un efecte bumerang per a la colombiana, sobre qui es va situar el focus per la seva participac­ió. Cal suposar que són casos diferents, ja que Stewart no va arribar a firmar cap contracte, de la mateixa manera que Dua Lipa, que ni va arribar a negociar, però Shakira ha de tenir

un compromís assolit i, segurament, firmat. L’absència de Shakira no significa que la música s’apagui durant els dies de Mundial, on s’han programat concerts durant l’esdevenime­nt en diferents espais, i que, encara que amb molt de secretisme, sí que hi ha artistes que seran presents a Qatar.

Sense anar més lluny, una de les cares públiques que sí que va confirmar la seva participac­ió va ser Jungkook, cantant de la banda de K-pop sud-coreana BTS, que reuneix milions de seguidors per tot el món. Així com l’artista, s’apunten també a la cerimònia d’inauguraci­ó la nord-americana Nicki Minaj, el colombià Maluma i la libanesa Myriam Fares, que defensen el tema Tukoh taka, himne oficial del torneig. L’organitzac­ió de l’esdevenime­nt està portant amb molt de secretisme la llista d’artistes que tindran protagonis­me en aquesta cerimònia inaugural o en altres moments de la competició, com la gran final, però sí que ha anunciat més d’una desena de concerts que se celebraran en diferents espais mentre duri el certamen. És el cas de l’anomenat FIFA Fan Festival, un recinte gratuït amb capacitat per a 40.000 persones situat al parc Al Bidda. Allà hi ha confirmats artistes com l’espanyol Omar Montes (30 de novembre) i altres noms internacio­nals com Julian Marley, Clean Bandit o Sean Paul.

Altres espais que acolliran música en directe són la Doha Golf Club i el luxós W Hotel, on durant les properes setmanes hi arribaran reconeguts artistes com Black Eyed Peas, J Balvin, Robbie Williams, Jason Derulo, Craig David o Ne-Yo. Curiosamen­t, tots ells homes que no estan rebent les pressions mediàtique­s que ha hagut de suportar Shakira les darreres hores. Amb l’absència de la colombiana, no es descarta un efecte dòmino provocat per aquestes negatives mediàtique­s, que faci que altres artistes es vegin condiciona­ts per la pressió popular i decideixin no anar-hi. Els que segur que seran sobre els terrenys de joc dels estadis qatarians són les plantilles completes de les 32 seleccions participan­ts a les quals sembla que aquest debat ni tan sols els fregui. I a la FIFA menys.

Cal veure si la decisió de la intèrpret serveix d’efecte dòmino per a altres artistes que també diuen no

 ?? KEVIN WINTER / AFP ??
KEVIN WINTER / AFP
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain