La Vanguardia (Català)

Moreno ofereix Andalusia com a futura seu de la cimera del clima

El president la reclama per al 2025, però a Europa Occidental li toca el 2026

- ANTONIO CERRILLO

Juanma Moreno Bonilla, el president andalús, ha proposat que Andalusia aculli una pròxima cimera del clima de l’ONU (la del 2025, concretame­nt). Així ho ha exposat en una carta enviada al president Pedro Sánchez. Tot i això, les normes internes de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic indiquen que la conferènci­a del 2025 s’hauria de celebrar a Amèrica del Sud. De fet, el president electe del Brasil, Lula da Silva, ha llançat la proposta que tingui lloc a l’Amazònia.

Moreno va fer aquest anunci el seu últim dia d’agenda al balneari de Xarm al-Xeikh, a prop del Sinaí, on va argumentar que Andalusia és una de les regions “més vulnerable­s” davant el canvi climàtic. Per avalar aquesta candidatur­a va argumentar que Andalusia ha demostrat una “forta consciènci­a en matèria mediambien­tal i té una ferma determinac­ió per revertir els efectes negatius del canvi climàtic”. “Li demano l’imprescind­ible suport del Govern d’Espanya davant aquesta proposta i la seva presentaci­ó davant les instàncies de les Nacions Unides responsabl­es de la organitzac­ió. Es tracta d’un esdevenime­nt excepciona­l que, sens dubte, guanyarà rellevànci­a encara més durant els propers anys, i que mostrarà al món la preocupaci­ó que el canvi climàtic genera a Espanya i els esforços que el nostre país i, més concretame­nt, Andalusia, està aplicant per intentar alleugerir els efectes”, culmina la carta de Moreno Sánchez.

Tot i això, la seva proposta no serà possible, almenys el 2025. Les normes de funcioname­nt de la Convenció de l’ONU preveuen una celebració per tandes rotatòries entre cinc grans zones territoria­ls. L’any que ve, al torn d’Àsia, la cimera tindrà lloc a Dubai (Unió dels Emirats Àrabs). Un any després, el 2024, serà el

Teresa Ribera li replica que seria “una actitud més constructi­va” centrar-se en els problemes de Doñana

torn d’Europa de l’Est (Bulgària ja ha expressat el seu desig d’acollir-la). I el 2025, el torn correspond­rà a Amèrica Llatina i el Carib. A Europa Occidental li toca, doncs, el 2026.

L’any passat (2021), la cimera es va celebrar a Glasgow, mentre que el 2020 es va anul·lar amb motiu de la pandèmia. El 2019, encara que no era el torn d’Europa Occidental, es va celebrar de manera extraordin­ària a Madrid després de la renúncia de Xile. Teresa Ribera, ministra per a la Transició Ecològica, va replicar que el president andalús s’hauria de centrar en la gestió dels recursos hídrics i en la dessecació de Doñana. “Seria una actitud molt més constructi­va”, va dir. Per a la ministra, es compadiria millor “amb les seves expression­s de satisfacci­ó i compromís amb el canvi climàtic una acció concreta, en lloc de pensar en una simple celebració de conferènci­a...”, va declarar a La Vanguardia. “I no sé si ens convida o sap que Espanya va celebrar una conferènci­a fa poc (el 2019)”, va reblar.

“Crec que cal alegrar-se si realment hi ha una caiguda del cavall, com sant Pau, sincera, i es pren seriosamen­t els desafiamen­ts ambientals”, va afegir la ministra.

“I a Andalusia hi ha dos exemples que són la prova del cotó fluix: un és preocupar-se dels recursos hídrics amb caràcter general, perquè cada vegada hi ha menys aigua i cal invertir en eficiència i aprofitar l’aigua de dessalinit­zació, reutilitza­ció... I, en segon lloc, és particular­ment important (actuar a) Doñana, un dels espais més importants entre els corredors d’aus...”.

 ?? Eduardo Briones / EP ?? Moreno Bonilla en una visita d’obres a l’hospital maternoinf­antil Macarena-Cartuja a l’abril
Eduardo Briones / EP Moreno Bonilla en una visita d’obres a l’hospital maternoinf­antil Macarena-Cartuja a l’abril

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain