La Vanguardia (Català)

El Govern espanyol alerta la UE del “tap” francès

La ministra Sánchez trasllada a París la seva “inquietud”

- Neus Navarro S V DOR ENGUIX

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, va assegurar ahir a Barcelona que el Govern espanyol ha advertit la Comissió Europea del tap francès al corredor mediterran­i, una “inquietud” que preocupa aquesta part de la frontera. L’Executiu pressiona França perquè aclareixi el “tap” ferroviari entre Montpeller i Perpinyà, ja que afecta directamen­t la fluïdesa del desenvolup­ament del corredor mediterran­i. Sánchez va apuntar que l’Executiu “està fent els deures” i que per això ha traslladat al seu homòleg francès la preocupaci­ó que hi ha. “El corredor mediterran­i té sentit perquè forma part d’aquesta xarxa europea”, va remarcar. Sánchez va participar en la cita empresaria­l que impulsava l’Associació Valenciana d’Empresaris entorn del corredor mediterran­i, i es va mostrar segur i contundent respecte als terminis de la infraestru­ctura. Va assegurar que ratificava que la connexió entre Almeria i França estarà enllestida el 2026, com ja va avançar a la cimera de l’any passat: “Sí, el compromís és que el tindrem el 2026, i el termini que dona la Comissió Europea és que es completarà el 2030”, va assenyalar. A preguntes de l’entrevista­dora, la responsabl­e de Transports va apuntar que l’Execu

La titular de Transports confirma que el corredor unirà Almeria amb la frontera el 2026

tiu té “objectius plausibles” i va voler reafirmar “la voluntat política d’aquest Govern amb el corredor”.

Durant la intervenci­ó va indicar: “Tenim obres en 700 quilòmetre­s al llarg de totes les comunitats autònomes per on passa el corredor mediterran­i”. I va assegurar que, quan s’acabin, el corredor duplicarà la longitud, i arribarà als 1.300 quilòmetre­s. “Gràcies a tota aquesta feina i compromís, avui ja tenim en servei 589 quilòmetre­s”, va dir. Sobre si voldria ser la ministra que conclogui el traçat, Sánchez va dir que es conforma a ser “la ministra que ha mobilitzat més de 3.400 milions d’euros des del 2018”.

Entre les pròximes fites de l’execució, Raquel Sánchez va parlar de la connexió XàtivaLa Encina, que es començarà a electrific­ar i a canviar a l’ample internacio­nal el primer trimestre del 2023, i va anunciar que l’any que ve estarà a punt la connexió d’alta velocitat entre València i Castelló, així com l’accés al port de Sagunt, rellevant per la futura factoria de bateries de SeatVolksw­agen.

En aquest sentit, la ministra de Transports va assenyalar que precisamen­t aquesta setmana s’ha reunit amb la multinacio­nal alemanya per comentar detalls d’aquesta connexió. Durant l’acte també es va donar a conèixer la segona revisió semestral que fa l’AVE per mostrar l’estat d’execució de les obres i les actuacions pendents, informe que desenvolup­en Xavier Lluch, expert en logística, i Francisco García Calvo, tècnic ferroviari. Van assenyalar, com ja van fer a la revisió del juliol, que hi ha un risc de col·lapse al túnel de Serradora, a València. A més a més, van detectar encara set fi

Els estudis de l’AVE apunten que el 2022 s’haurien d’haver acabat les obres del túnel de Castellbis­bal

tes pendents per a aquest any 2022: l’acabament de les obres del túnel de Castellbis­bal; l’acabament de la col·locació del tercer carril entre Castelló i València; la posada en funcioname­nt de la via única en ample ibèric al tram Moixent-La Encina; els projectes dels trams restants de la línia Múrcia-Cartagena; el projecte del soterramen­t de Llorca; la definició de l’alternativ­a a la línia Almeria-Granada i la solució de l’electrific­ació al tram Ronda-Bobadilla.

c

 ?? Mané Espinosa ?? El president Aragonès entre la ministra Raquel Sánchez i Vicente Boluda; al darrere, Javier Godó
Mané Espinosa El president Aragonès entre la ministra Raquel Sánchez i Vicente Boluda; al darrere, Javier Godó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain