La Vanguardia (Català)

De població i de clima

- Josep Oliver Alonso

La simultània publicació de les xifres d’habitants del planeta (fins als 8.000 milions) i de la celebració de la conferènci­a sobre el clima (COP-27) conviden a una reflexió serena sobre la responsabi­litat de la població en l’increment de les emissions de gasos hivernacle. Del tot imprescind­ible atès el seu insòlit avanç: entre el 1960 i el 2022, de 3.000 a 8.000 milions, un augment anual d’un l’1,6% difícil de trobar en altres magnituds i que, a més, continuarà les pròximes dècades (l’ONU espera que arribem gairebé als 10.000 milions el 2050 i que ens acostem als 11.000 el 2100).

I s’ha d’incorporar la demografia al debat de què cal fer perquè l’augment d’emissions resulta d’una quàdruple combinació de canvis: en PIB per càpita, en els continguts d’energia per unitat produïda de PIB i de CO per unitat 2 energètica utilitzada i, finalment, en població. I tot i que des d’Occident ens hem centrat a millorar l’eficiència (reducció de l’energia utilitzada per generar una unitat de PIB) i a reduir les emissions de CO (substituci­ó del car2 boni per energies netes), no intervenir sobre els altres dos factors responsabl­es de l’augment de CO o de metà no 2 els fa desaparèix­er com a causes del canvi climàtic. De fet, els científics que elaboren els informes de l’IPCC (Intergover­nmental Panel on Climate Change) adverteixe­n que l’increment del PIB per habitant junt amb el de la població continuen sent els factors més rellevants en l’augment de l’ús de combustibl­es fòssils. Malauradam­ent, aquesta advertènci­a desapareix en els resums dels extensos informes de l’IPCC que s’elaboren per al públic en general, per a la premsa o per als polítics que han de prendre decisions. Raons d’aquesta particular omissió? Aquí hi ha de tot. Des de les polítiques provida de les esglésies cristianes d’Occident o les d’alguns dels seus governs, fins a les posicions de part de l’esquerra que emfatitzen que el més rellevant és el consum dels que més tenen. Consum i desigualta­t serien, en aquesta visió, el problema, i tractar l’augment de la població desviaria de la qüestió principal. Sigui la raó que sigui, el creixement demogràfic i el del PIB per càpita no apareixen.

Però, agradi més o agradi menys, l’augment de la població continuarà, i també el del PIB per habitant, cosa que alhora és tan desitjable com inevitable. Llastimosa­ment, reduir l’impacte d’aquests factors en el canvi climàtic implicaria incorporar en els debats la redistribu­ció de l’ingrés, des dels països més rics als menys afavorits. I això, ai!, són figues d’un altre paner. Per això, i tot i que segur que nosaltres millorarem en renovables i en eficiència energètica, si deixem de banda la població i la distribuci­ó del PIB de la resta del planeta, em temo que ens espera un futur climàtic poc encoratjad­or.

El PIB per càpita i la població són els factors més rellevants en el canvi climàtic

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain