La Vanguardia (Català)

El nou responsabl­e d’FTX denuncia errors interns sense precedents

-

D’una fallida a l’altra: la d’FTX és pitjor que la d’Enron? El fracàs total dels controls corporatiu­s en l’empresa “no té precedents”, segons va declarar ahir el nou màxim executiu, John J. Ray III, que té una carrera de més de 40 anys en reestructu­racions, incloent-hi la supervisió de la liquidació d’Enron. El directiu va esmentar els pobres controls interns i el mantenimen­t de registres de la firma, que ha protagonit­zat el col·lapse financer més important al mercat de gestió de criptoacti­us.

“Des de la integritat dels sistemes compromeso­s i la defectuosa supervisió reglamentà­ria a l’estranger fins a la concentrac­ió del control en mans d’un grup molt petit d’individus inexperts, poc sofisticat­s i potencialm­ent compromeso­s, aquesta situació no té precedents”, va afegir Ray. Mentrestan­t, ha començat la recerca dels diners en efectiu i de les criptomone­des de la companyia per intentar localitzar els recursos financers. Però està sent una batalla difícil. Fins ara només s’han pogut recuperar uns 740 milions de dòlars, una mínima part. Els advocats dels Estats Units que assessoren la plataforma van dir ahir en una presentaci­ó judicial que el fundador d’FTX i fins ara màxim executiu, Sam BankmanFri­ed, està soscavant els esforços amb “tuits incessants i molt pertorbado­rs”.

FTX “no ha mantingut un control centralitz­at del seu efectiu” ni una llista precisa dels comptes bancaris i els signants dels comptes, ni ha prestat prou atenció a la solvència dels socis bancaris, segons Ray.

Ahir es va saber que el jove Bankman-Fried i dos alts executius més d’FTX van rebre préstecs descomunal­s del seu braç comercial afiliat, Albereda Research, valorats en uns 4.100 milions de dòlars, per portar operacions no sempre relacionad­es amb la gestió d’actius.

Ray també va assenyalar que és difícil trobar registres duradors de la presa de decisions: Bankman-Fried es comunicava sovint a través d’aplicacion­s que s’autoesborr­aven en poc temps i demanava als empleats que fessin el mateix. Així mateix, els fons corporatiu­s d’FTX Group es van fer servir per comprar cases i altres articles personals per als empleats, va dir Ray. Alguns dels béns immobles estaven registrats al nom personal dels empleats i dels assessors d’FTX. També hi ha una batalla de competènci­es: l’empresa vol estar subjecta als tribunals de les Bahames, on té la seu, un paradís fiscal.

La plataforma de criptomone­des va utilitzar els fons per comprar cases a empleats i directius

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain