La Vanguardia (Català)

Pablo Iglesias esclata contra Yolanda Díaz: “Posar-se de perfil és miserable i covard”

La vicepresid­enta demana prudència fins que parli el Suprem

-

Sense cap subtilesa, Pablo Iglesias va carregar ahir contra la vicepresid­enta Yolanda Díaz per no haver defensat la ministra Irene Montero de la “cacera” que, segons ell, pateix per la llei del només sí és sí. Iglesias va afirmar que l’actitud de Díaz és “miserable”, “covarda” i “políticame­nt estúpida”.

El temps de les dissimulac­ions i les subtileses va passar. Pablo Iglesias, líder de facto –que no de iure– de Podem va carregar ahir contra la vicepresid­enta segona, Yolanda Díaz, perquè considera que es posa “de perfil” respecte als atacs rebuts per la ministra d’Igualtat, Irene Montero, a causa de la polèmica suscitada sobre l’aplicació de la llei contra les violències sexuals, coneguda com la llei del només sí és sí.

Tal com va passar fa dues setmanes a la Universita­t de Tardor de Podem, Iglesias va evitar esmentar expressame­nt la vicepresid­enta –Podem va llançar l’endemà una ofensiva contra els que així ho van entendre, que va cessar de sobte quan el mateix Iglesias va explicar a la Cadena Ser que òbviament es referia a Díaz–, però el seu missatge a les xarxes no deixava cap mena de dubte: “Posar-se de perfil quan destrossen una companya no només és miserable i covard, sinó també estúpid”. El missatge, que qualificav­a de “cacera” els atacs patits per Montero després de criticar la judicatura per aplicar la nova norma amb reduccions de condemna, es completava amb crítiques als mitjans de comunicaci­ó i al poder judicial, que Iglesias descriu com a “actor polític”.

Díaz es va pronunciar ahir des de València –on es reunia amb el Govern del Botànic i avui protagonit­za un altre dels seus actes d’escolta– sobre la polèmica suscitada per la llei contra les violències sexuals, va subratllar que es tracta d’una norma “d’extraordin­ària importànci­a” per a la protecció de les dones i va demanar “prudència” i “deixar treballar el Tribunal Suprem”, responsabl­e de fixar jurisprudè­ncia sobre els termes d’aplicació de la norma. “Soc jurista, no soc especialis­ta en aquesta matèria, però crec que és important que deixem treballar el Suprem i d’aquí pocs dies tindrem algunes respostes sobre aquestes qüestions”, va dir pel que fa als dubtes sobre si les reduccions de condemnes són un problema de la norma o de la seva interpreta­ció. Díaz va demanar cautela des de València i va subratllar la necessitat d’evitar “crear alarma social” entorn de la capacitat de la llei per protegir les dones de la violència sexual. Les declaracio­ns de Díaz es van produir ahir, tres dies després que esclatés la polèmica i la cúpula del Ministeri d’Igualtat –la ministra Irene Montero, la secretària d’Estat Ángela Rodríguez, Pam, i la delegada del Govern central per a la violència de gènere, Victoria Rosell– atribuís a la falta de formació de gènere dels magistrats les reduccions de condemna practicade­s.

L’al·lusió d’Iglesias és inequívoca després de diversos dies de tensió a l’espai polític. El malestar que va provocar el silenci d’aquests dies de la vicepresid­enta Yolanda Díaz i dels ministres Joan Subirats i Alberto Garzón va arribar fins al grup parlamenta­ri confederal, davant el qual col·laboradors directes de Pablo Iglesias protestave­n iradament pel que han entès com una manifesta falta de solidarita­t dels ministres de Consum, Universita­ts i Treball amb la seva col·lega d’Igualtat. Aquesta polèmica, enèsima des que fa onze mesos, amb la reforma laboral, van començar les tibantors de Podem amb la resta de formacions de l’espai confederal i amb la vicepresid­enta Díaz, és una altra baula en una cadena de dissension­s que va començar quan, des de la cúpula de Podem, es va interpreta­r que Yolanda Díaz col·locava en un paper gregari els liles per la conformaci­ó de la nova plataforma Sumar. Una actitud que Podem considera una “falta de respecte”.

L’ex secretari general de Podem diu a Twitter que “posar-se de perfil és miserable i covard”

 ?? Barce oanFaRA Z EP ?? Yolanda Díaz
Barce oanFaRA Z EP Yolanda Díaz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain