La Vanguardia (Català)

Aena apuja a 2.400 milions la inversió a Barajas i avisa que el Prat quedarà enrere

Eleva fins als 2.400 milions la inversió per ampliar l’aeroport de Madrid

- n

El president d’Aena, Maurici Lucena, eleva l’aposta per l’ampliació de l’aeroport de Barajas i la companyia incrementa­rà la inversió fins als 2.400 milions d’euros, més del que es va anunciar. Lucena va avisar el Govern català que el Prat perdrà competitiv­itat si no s’accepta l’ampliació.

fern

Aena preveu executar una inversió ampliada per fer encara més gran l’aeroport de Madrid al llarg dels pròxims anys. En concret, segons va detallar ahir el president de la companyia, Maurici Lucena, l’objectiu és arribar fins als 2.400 milions d’euros davant els 1.700 milions inicialmen­t previstos per al creixement de la terminal 4 i el seu satèl·lit i la reconversi­ó de les terminals 1, 2 i 3. Lucena va contraposa­r aquest projecte amb el paralitzat del Prat i va advertir que la negativa de la Generalita­t al projecte d’Aena per ampliar-lo suposarà una pèrdua de competitiv­itat de Barcelona davant Madrid.

A Barajas, en concret, el pla d’Aena és ampliar la T4, on hi haurà 100 nous taulells, així com una prolongaci­ó dels dics i la plataforma d’estacionam­ent dels avions, i la T4S, on la zona del dic d’embarcamen­t creixerà 400 metres. Això donarà “més capacitat i oxigen” a l’aeroport de la capital. A més, es procedirà a “una reconfigur­ació molt substantiv­a dels filtres de seguretat”. També hi haurà canvis a les tres primeres terminals, que es fusionaran per passar a anomenar-se “T123”. Aquests edificis es convertira­n en un “processado­r”, en paraules de Lucena, on es faran les primeres gestions de facturació. Hi haurà 700 milions addicional­s d’inversió. Hi ha, per tant, una “aposta decidida per Madrid perquè continuï sent el principal hub del món amb Llatinoamè­rica”, va destacar el president del gestor aeroportua­ri.

Fonts d’Aena afirmen que aquesta inversió addicional de 700 milions vol adaptar l’aeroport de Madrid a l’increment de passatgers que es preveu al llarg dels pròxims anys. Barajas, que pot rebre 70 milions de passatgers a l’any, ja està arribant al límit de la seva capacitat. L’objectiu és que pugui arribar a 80 milions de passatgers. Tota aquesta despesa es preveu que s’executi a partir del DORA (document d’ordenació aeroportuà­ria) 3, a partir del 2027.

El president d’Aena va advertir de les conseqüènc­ies negatives per a l’economia de Catalunya de la no ampliació de l’aeroport del Prat, en què també havia previst invertir 1.700 milions d’euros. Lucena va qualificar la posició de la Generalita­t contra l’ampliació de l’aeroport de Barcelona de “greu error” que provocarà que Madrid tingui avantatge.

“Lamento molt que s’hagi aturat”, va afirmar l’exdirigent del PSC en un esmorzar informatiu celebrat a Madrid que va comptar amb la presència de destacats alts càrrecs del Govern central i representa­nts del món empresaria­l. La decisió del Govern de Pere Aragonès, va afegir el president d’Aena, “frenarà la competiti

 ?? J	vMad iM ?? El president d’Aena, Maurici Lucena, ahir a Madrid
J vMad iM El president d’Aena, Maurici Lucena, ahir a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain