La Vanguardia (Català)

No enterrin encara Biden

- Jordi Juan

S’han escrit molts obituaris de Joe Biden, però aquest mort està molt viu. La canviant i estressant actualitat fa que les notícies es vagin superposan­t les unes sobre les altres, i de vegades falta prou reflexió o mirada distant per analitzar amb més calma els moviments de fons. I és clar que, si aquesta setmana hi ha hagut un triomfador, aquest no és altre que Joe Biden. Les eleccions de mig mandat, que solen ser un calvari per als presidents en exercici, han suposat un èxit indiscutib­le per als demòcrates, que han aconseguit retenir la majoria al Senat i desmentir totes les enquestes que auguraven el triomf republicà.

Alhora, l’amenaça de Donald Trump es dilueix no només pels mals resultats obtinguts sinó també per l’aparició de nous líders al seu partit que li han perdut la por i es multipliqu­en per intentar ser l’alternativ­a republican­a en les pròximes eleccions. No es perdin l’article del nostre correspons­al a Washington, Fernando García, que destaca el menystenim­ent que comença a patir Trump dels mitjans de comunicaci­ó que li eren afins, com el grup Murdoch. Trump va de mal en pitjor.

I si en el front intern Biden es pot sentir satisfet, a escala internacio­nal el seu viatge a Indonèsia ha estat més que productiu. La reunió del G-20 va acabar amb un comunicat que confirma l’aïllament de Rússia criticant la invasió d’Ucraïna. Així mateix, la reunió que el president nord-americà va mantenir amb el seu homòleg xinès, Xi Jinping, va anar millor que no s’esperava i va permetre a Biden afirmar que no hi haurà una “nova guerra freda amb la Xina” ni invasió de Taiwan. Tots dos es van comprometr­e a lluitar contra l’escalfamen­t global i van transmetre una imatge de concòrdia després d’una llarga reunió de més de tres hores. Encara queden dos anys per a les eleccions següents, però vagin amb compte tots aquells que miren l’edat de Biden i el veuen ja caducat. De moment, ha anunciat que té intenció de tornar a presentar la seva candidatur­a el 2024, encara que no ho decidirà definitiva­ment fins a d’aquí un any. Els bons resultats aconseguit­s a les midterm li permeten ser l’únic responsabl­e de la decisió. Els demòcrates no l’hi discutiran.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain