La Vanguardia (Català)

Els míssils russos paralitzen la meitat del sistema elèctric d’Ucraïna

- KÍIV

Les successive­s onades d’atacs amb míssils russos han paralitzat gairebé la meitat del sistema elèctric d’Ucraïna, va dir ahir el seu primer ministre, Denís Xmihal. Amb la caiguda de les temperatur­es i les primeres neus, les autoritats treballen intensamen­t per restablir l’energia en tot el país després dels bombardejo­s més intensos sobre la infraestru­ctura civil en els nou mesos de guerra. L’ONU adverteix d’un desastre humanitari a Ucraïna aquest hivern a causa de l’escassetat d’energia i aigua. “Desgraciad­ament, Rússia continua perpetrant atacs amb míssils contra la infraestru­ctura crítica i civil d’Ucraïna. Gairebé la meitat del nostre sistema d’energia està inhabilita­t”, va declarar Xmihal en una conferènci­a de premsa conjunta amb el vicepresid­ent de la Comissió Europea, Valdis Dombrovski­s, que va visitar Kíiv per estudiar l’ajuda financera d’emergència de la UE a Ucraïna els pròxims mesos.

Per la seva part, el president

Zelenski diu que uns deu milions de persones no tenen electricit­at, gairebé la quarta part de la població

ucraïnès, Volodímir Zelenski, va dir que uns deu milions de persones no tenen electricit­at, prop de la quarta part de la població del país.

“El país agressor ha reconegut oficialmen­t que el seu objectiu és destruir la nostra infraestru­ctura energètica i deixar els ucraïnesos sense electricit­at ni calefacció”, va escriure a Telegram l’operador de la xarxa nacional d’Ucraïna, Ukrenergo.

Ucraïna assegura que, entre el 10 d’octubre i el 15 de novembre, Rússia va llançar sis operacions d’atacs a gran escala amb míssils contra la seva infraestru­ctura energètica. L’exèrcit ucraïnès assegura que entre dijous i ahir van fer caure dos míssils de creuer rus, cinc míssils llançats des de l’aire i cinc drons Shahed-136 de fabricació iraniana.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain