La Vanguardia (Català)

“Rússia ha de patir una humiliació per curar-se” Galia Ackerman

Historiado­ra i coautora d’‘El libro negro de Vladímir Putin’

- EUSEBIO VAL

Galia Ackerman (Moscou, 1948), de família jueva russa, va emigrar de jove a Israel i després es va instal·lar a França. Aquesta periodista i historiado­ra, experta en Rússia i el món exsoviètic, és coautora d’El libro negro de Vladímir Putin, una obra que ha causat impacte, i que tindrà una versió en castellà (Espada) que sortirà el 30 de novembre. Ackerman fa una anàlisi implacable de Putin i de Rússia.

El seu llibre defineix Putin com a Homo sovieticus. Què significa això avui, l’any 2022?

És algú per a qui la Unió Soviètica va ser un model. Hi ha una ideologia que ha canviat, però la ideologia només és una faceta del règim soviètic. El més important era l’estructura social, la forma de govern, la conducta del ciutadà. El que observem en Putin és que ha estat fidel als seus orígens soviètics.

En pot donar exemples?

El terme Homo sovieticus el va fer servir per primera vegada un escriptor satíric, Aleksandr Zinóviev. L’Homo sovieticus és algú que té una ideologia bastant vaga. En l’època soviètica calia estar sempre d’acord amb el partit, encara que prengués decisions contradict­òries, tant si era antifeixis­ta com si firmava el pacte d’amistat amb l’Alemanya nazi. Avui passa una cosa semblant.

En quin sentit?

És una obediència a l’Estat, acceptant el que l’Estat exigeix. Aquesta és la part oficial de l’Homo sovieticus. En la part potser no oficial és algú incapaç de pensar en el bé comú. És algú que robarà tot el que pugui, que serà obsequiós amb el cap però menyspread­or amb els seus subordinat­s, algú privat d’empatia i que, si li convé, és capaç de denunciar una persona pròxima. Van ser les condicions extremes del règim soviètic les que van crear aquesta mentalitat.

A vostè no li va agradar que Macron digués que no s’havia d’humiliar Rússia.

Penso que és una actitud molt dolenta. Si es parla així, també es podria trobar una justificac­ió per a Hitler, perquè Alemanya també va ser humiliada (després de la Primera Guerra Mundial). I doncs? Alemanya va perdre la guerra, i a conseqüènc­ia va haver de pagar reparacion­s, va perdre una part del seu territori. És així. Si es perd la guerra, hi ha conseqüènc­ies. En el cas de Rússia, quan l’URSS es va enfonsar, va conservar tots els territoris de la Rússia pròpiament dita. Si Putin va sentir com una humiliació existencia­l que les altres repúblique­s soviètique­s no volguessin quedar-se amb Rússia i preferissi­n la independèn­cia, s’hauria de preguntar per què. Devia ser perquè hi havia molt bones raons. És una humiliació fruit d’una conducta imperial cap a altres pobles de l’URSS que no van voler continuar d’aquella manera. Sobre el paper, tots els pobles de la Unió Soviètica tenien els mateixos drets, incloent-hi el de separar-se, però, de fet, tot estava dirigit des de Moscou, i les cultures nacionals eren reprimi

des. Els ucraïnesos ho van experiment­ar a fons. No hi ha res per poder-se sentir humiliat, sinó lamentar que tota la política era equivocada.

Tornant al present. S’ha d’humiliar Rússia o no?

De vegades la humiliació és saludable perquè l’Estat rus ha comès un crim, amb la complicita­t de molts russos. Per tant, sí, per curar-se de vegades cal passar per aquesta humiliació. La humiliació consisteix a interiorit­zar que és culpable de l’agressió, que Rússia ha matat ciutadans ucraïnesos que no eren culpables absolutame­nt de res i que cal reparar-ho. Rússia ha provocat destruccio­ns que no havíem vist des de la Segona Guerra Mundial. Ha de pagar reparacion­s i, sens dubte ha de treure les tropes d’Ucraïna.

I els crims de guerra?

Tard o d’hora aquests milers o potser desenes de milers de crims de guerra hauran de ser jutjats. Rússia acceptarà lliurar-ne els responsabl­es, començant per Putin? Aquesta és una altra qüestió. Penso que, simbòlicam­ent, encara que se’ls jutgi en absència, han de ser jutjats igualment, i que es pronunciï un veredicte.

Un altre Nuremberg? Absolutame­nt.

Tem que Putin utilitzi finalment l’arma nuclear o una altra de destrucció massiva, una bomba electromag­nètica, una cosa molt potent, per evitar una victòria ucraïnesa i congelar la situació?

No tinc manera de saber què passa per la ment de Putin. Ha amenaçat i alhora nega que vulgui utilitzar una arma nuclear. Els nord-americans han advertit que, si la utilitza, tot el seu exèrcit i la seva flota seran destruïts per les forces convencion­als. Tenen els mitjans per fer-ho. Putin s’hi atrevirà en aquestes condicions? El risc no és zero, però personalme­nt no el veig gaire gran, perquè l’ús de la bomba serà certament el final de Putin. I no és gaire valent. Si compara el comportame­nt de Putin i el de Zelenski, Zelenski va al front, va arribar a Kherson poc després de l’alliberame­nt, malgrat que els desplaçame­nts a l’interior d’Ucraïna són molt complicats i hi ha bombardejo­s continus. No s’asseu en un búnquer. Parla cada dia al seu poble. Es desplaça a Kíiv i a tot el país. Durant els dos anys de covid Putin no es va mostrar en públic; va estar tancat i sempre parlava a través d’una pantalla. No va al front. Una persona que té tanta por per la seva vida no farà res que la posi en risc de provocar la seva pròpia aniquilaci­ó.

Creu que l’aïllament durant la covid va influir en Putin per organitzar aquesta guerra?

Putin fa molt temps que està aïllat del món. No utilitza internet. A les imatges parla a una pantalla, però no té ordinador. Durant els dos anys que no va sortir, es va submergir en un món paral·lel. I,

Mentalitat “L’‘ Homo sovieticus’ és algú sense empatia i incapaç de pensar en el bé comú”

Enveriname­nt “El poble rus ha estat sotmès a una propaganda extremamen­t tòxica”

per descomptat, no hi ha contrapode­r. No escolta ningú tret del cap dels serveis secrets, el ministre de Defensa i el secretari del Consell de Seguretat Nacional. Penso que l’entorn de Putin li explica les coses completame­nt edulcorade­s, probableme­nt falses, i per això va cometre l’enorme error estratègic de començar la guerra a Ucraïna sense entendre bé què és el poble ucraïnès, el que passa en aquest país, que no és un poble dirigit per uns nazis drogats, una imatge completame­nt falsa.

Veu factible que Rússia sigui un Estat de dret, una democràcia, en un futur pròxim?

El poble rus ha estat sotmès, durant més de vint anys, a una propaganda extremamen­t tòxica. Ara, per curar-se, es necessita temps, que forces democràtiq­ues, liberals, arribin al poder. És possible? Quan? Avui no es pot dir. No és una fatalitat la Rússia que tenim avui. Es necessita molta feina, i sobretot que hi hagi prou gent per fer aquesta feina. Durant els nou mesos d’aquesta guerra, gairebé un milió de ciutadans russos han fugit a l’estranger; es podria dir que les forces vives. Però abans ja n’hi havia hagut milions i milions que havien abandonat Rússia. Tota aquella gent hi tornarà algun dia? Potser no. Per culpa d’aquesta política, a poc a poc Rússia s’ha vist privada d’una part de les seves forces vives. Els que hi queden seran suficients per superar aquest enveriname­nt mental? No soc capaç de dir-l’hi i no crec que ningú ho sigui.

 ?? Claire Moliterni ?? Galia Ackerman és una experta en Rússia i el món exsoviètic
Claire Moliterni Galia Ackerman és una experta en Rússia i el món exsoviètic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain