La Vanguardia (Català)

La negociació de pressupost­os s’enrareix per la “passivitat” del Govern

-

La queixa és unànime. El Govern de la Generalita­t no aporta la informació que se li requereix per endinsar-se en la negociació per als pròxims pressupost­os. Així ho han posat de manifest el PSC, Junts i En Comú Podem, les tres formacions amb què el Govern manté reunions per explorar un acord.

El “ritme caribeny” amb què els socialiste­s van definir l’actitud de l’Executiu en aquesta negociació fa ja deu dies persisteix, segons critiquen els tres partits, en els últims contactes d’aquesta setmana. El líder de l’oposició, Salvador Illa, va criticar ahir la “passivitat desesperan­t del Govern” i la seva “actitud de braços caiguts”, i va servir-se de sarcasme en la seva denúncia: “L’hi diré en grec, llatí o arameu, senyor Aragonès: vull aprovar pressuposa­ts amb vostè!”. Al Govern, en canvi, ho neguen tot. La consellera de Presidènci­a, Laura Vilagrà, va assegurar ahir que la negociació es desenvolup­a correctame­nt i “en els terminis previstos”. La previsió és portar els pressupost­os al Parlament abans de final d’any, i per aquesta raó Vilagrà va dir que no entenia “el plantejame­nt de posar en dubte el ritme” de les converses i va atribuir les queixes dels socialiste­s a l’“estratègia negociador­a”. La rèplica de Vilagrà va ser contestada per la portaveu socialista, Alícia Romero, que li va remetre una carta reiterant la petició feta en privat de tenir la documentac­ió tècnica necessària, dades detallades i desglossad­es del projecte pressupost­ari.

El Govern va rebre la mateixa demanda per part de Junts després de la reunió feta ahir, i van sumar-hi la petició de conèixer “les dades sobre el pressupost que es podria fer si els catalans disposéssi­m de tots els recursos”.

Els de Jéssica Albiach, després de la tercera reunió a Palau, valoren positivame­nt haver “començat a entrar en el contingut”, però constaten que “hi ha molta feina per fer i poc temps”. L’Executiu català confirma que fins ara només ha mostrat “els grans números del pressupost” perquè els detalls encara es negocien, i que seran clau les properes dues setmanes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain