La Vanguardia (Català)

La nena està bé, mama

- Quim Monzó

ANevada hi ha un paratge anomenat White River Narrows, a dues hores en cotxe de Las Vegas. És un espectacul­ar desplegame­nt d’art que podríem anomenar simplement prehistòri­c, amb petroglifs i tota la pesca, si no fos perquè els habitants de la zona van anar completant aquella pètria Capella Sixtina fins al segle XIX, quan hi van arribar els europeus i es va acabar la festa. Un dia, no fa gaire, dos joves se n’hi van anar a passar la tarda i hi van pintar grafitis. Es diuen Jonathon Pavon i Daniel Plata. Els petroglifs van quedar sepultats per la seva creativita­t.

Segons The Art Newspaper, “la caracterís­tica d’aquests petroglifs són les seves representa­cions, complexes i altament estilitzad­es, d’animals i de persones, i també dibuixos abstractes: espirals i onades que es relacionen amb les tradicions sobrenatur­als i xamàniques”. El cas és que aquestes meravelles han quedat fetes un fàstic. Ara han jutjat els dos delin

Als Estats Units, presó per vandalitza­r bens culturals

qüents. El fiscal general de Nevada ha fet pública una declaració en què diu: “Cap restitució o reparació pot desfer el dany fet pels que són capaços de destrossar un lloc sagrat i històric com White River Narrows, però aquesta sentència demostra que delictes com aquest no rebran una simple amonestaci­ó”. La sentència ha estat de quatre mesos de presó per al Pavon i un any i un dia per al Plata. Mentrestan­t, Barcelona continua ocupant lloc preferent al pòdium dels delictes contra el patrimoni cultural. La Reial Acadèmia de Medicina, Santa Maria de Montalegre, la Santa Creu… Se n’enduen fins i tot blocs de pedra. Les autoritats s’ho miren impassible­s. No fa gaire, l’exregidora de l’Ajuntament Gala Pin –una de les estrelles del primer mandat de Colau– va penjar a Instagram una foto seva, feliç i somrient, davant d’un mur del Palau Centelles vandalitza­t amb la pintada “Mama estoy bien”. Tot, per la mandra d’enviar-li un watsap a la mama, suposo.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain