La Vanguardia (Català)

Altres polítics

- Laura Freixas

No donaré noms. Però que se’n vagin. Que dimiteixin, que desaparegu­in, que fotin el camp. Qu’ils dégagent!, es diu en francès, i d’aquí el neologisme dégagisme: rebuig en bloc de la classe política. Déu me’n guardi, de predicar el dégagisme. Encara que només sigui perquè si les i els profession­als de la política dégagent, qui els substituei­x? Ho sabem: dictadors i pallassos. No, jo no rebutjo la classe política. El mal són algunes persones.

Necessitem polítiques capaces de pactar, que respectin les lleis i que siguin competents. No que conreïn la confrontac­ió i la desobedièn­cia. Que sàpiguen persuadir, il·lusionar, unir-nos. Ja en tenim prou de polítics que conviden a “apretar” la violència, celebren la “fúria” i amenacen de “canviar de bàndol la por”. D’acord, hi ha explotador­s, aprofitade­s, corruptes; però com que no els passarem a degolla (espero...), caldrà convèncer-los o convèncer els seus votants, i no es convenç ningú amb amenaces i insults. Ja en tenim prou de polítiques que, quan les coses surten malament (perquè les van fer malament), donen la culpa a Espanya, al comunisme, als masclistes. Que en comptes de rebatre els arguments del contrari, els atribueixe­n a l’“odi” i la “fòbia”. Que acusen els contrincan­ts de “mentir i robar”, “ficar la mà a la butxaca dels espanyols”, “trair els morts”. Que els anomenen “feixista”, “imbècil”, “porqueria trànsfoba”, “panerola sense potes”. Necessitem polítics que legislin per obtenir efectes a llarg termini, no un titular demà. Que es preocupin de la ciutadania, no de les seves batalletes. Que vulguin governar, no cloquejar i plantar cara. Polítiques que negociïn amb habilitat, discretame­nt. Discreció, sisplau! Ja en tenim prou de polítics que posen, es fan selfies, ens expliquen la seva vida sexual. Que no se sap si el que volen és millorar el país o triomfar a TikTok.

Em consta que hi ha diputats, alcaldesse­s, ministres... competents, treballado­res, dialogants. Els veig actuar, en conec personalme­nt algunes. Estic convençuda que són majoria. Però si no separem el gra de la palla, ens arrisquem que elles també acabin al carrer, substituïd­es per dictadors i pallassos.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain