La Vanguardia (Català)

Brindar per l’aguant

- Jordi Évole

Aguantamos el frío del Ártico, el calor del Trópico. Aguantamos con anticuerpo­s los virus microscópi­cos. Aguantamos las tormentas, huracanes, el mal clima. Aguantamos Nagasaki, aguantamos Hiroshima. Aunque no queramos, aguantamos nuevas leyes. Aguantamos hoy por hoy que todavía existan reyes. Castigamos al humilde y aguantamos al cruel. Aguantamos ser esclavos por nuestro color de piel. Aguantamos cualquier tipo de dolor aunque nos duela. Aguantamos Pinochet, aguantamos a Videla. Aguantamos más de veinte campos de concentrac­ión. Cuando nadas bajo el agua aguantas la respiració­n. Aguantamos que Monsanto infecte nuestra comida. Aguantamos el agente naranja y los pesticidas. Cuando navegamos, aguantamos el mareo. Aguantamos el salario mínimo y el desempleo. Y dentro de la lógica de nuestra humanidad, nos creemos la mentira y nadie aguanta la verdad”.

Fa dies que em martellejo amb aquests versos creats i rapejats pel porto-riqueny René Pérez, de Calle 13. No es poden fer servir menys paraules i una lírica millor per sintetitza­r amb tanta habilitat i tant tacte els grans mals patits per la humanitat. És un cant a la resistènci­a, a l’aguant ia l’adaptació al medi. Hem nascut per suportar tota mena d’injustície­s. En alguns casos, lluitem contra elles. En d’altres, mirem cap a una altra banda. Ens modelem i, encara que sembli impossible, tirem endavant. La història no s’atura. Continuem, per bé que en el nostre currículum com a humanitat tenim episodis com a mínim detestable­s.

Aquesta contradicc­ió forma part de la nostra vida. Ens hi enfrontem diàriament. I malgrat el mal que sabem que el nostre comportame­nt pot provocar, decidim carregar amb aquesta responsabi­litat. No boicotegem perquè preferim la comoditat. Creem el nostre propi codi moral perquè sigui prou lax, i així tenim dreceres per sobreviure.

Soc dels que pensen que el canvi climàtic ens passarà factura. Però dilluns he de viatjar a Madrid, i és probable que agafi el pont aeri tot i que sé que amb l’AVE contaminar­ia molt menys. Però total, si l’avió surt igualment tant si hi viatjo com si no. No compro a Amazon, perquè considero que destruirà el poc petit comerç que queda al meu barri. Però estic subscrit a la plataforma audiovisua­l que es finança amb el comerç que intento combatre. I en les pauses publicitàr­ies del meu programa hi apareixen anuncis de la companyia de Jeff Bezos, és a dir, que és probable que una part del meu sou vingui d’aquí. Condemno que a Espanya visquéssim durant 40 anys sota la dictadura del general Franco, però qui sap si algun dels accioniste­s de la companyia per a la qual treballo o del diari en el qual escric se’n va beneficiar o hi va col·laborar. I no per això em planto i decideixo publicar en un fanzine lliure de tota taca. Detesto la FIFA i els seus mandataris. Em fa fàstic el futbol modern, mancat del romanticis­me que li pressuposa­va. Considero que és una vergonya que el Mundial se celebri a Qatar. Fa tretze anys vaig fer un programa sobre aquest país quan patrocinav­a el Barça, i des de la directiva del club van filtrar a la premsa que havíem cobrat de l’oposició per emetre’l. El programa va passar sense gaire interès. I tot i que vaig parlar personalme­nt amb treballado­rs que aixecaven estadis i narraven unes condicions laborals que fregaven l’esclavitud, dimecres que ve veuré l’Espanya-Costa Rica que es disputarà a l’estadi Al-Thumama de Doha i no recordaré cap d’ells. Trauré un parell de cerveses de les que no em podria beure als carrers de Doha i brindaré per l’aguant.

Veuré l’Espanya-Costa Rica i no recordaré els treballado­rs que van aixecar els estadis

 ?? MARTÍN TOGNOLA ??
MARTÍN TOGNOLA
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain