La Vanguardia (Català)

La croqueta assassina

- Joaquín Luna

Hi ha notícies l’abast de les quals desconeixe­m, i aquesta n’és una. En un dia negre per a la cuina espanyola, una dona de Saragossa va enverinar el seu exmarit incipient amb una croqueta, que el molt golafre va endrapar tot i que va notar un gust estrany. Un gurmet: la croqueta contenia benzodiaze­pina!

Abans que res, m’agradaria transmetre una injecció d’empatia a la víctima, que es va recuperar de l’enveriname­nt –perpetrat en un bar de Saragossa–, no així dels 27.000 euros que l’ex li va afanar, aprofitant la seva alienació, que ja més d’un cuiner d’autor voldria provocar.

A l’hora de redactar aquest text, el Ministeri d’Igualtat no ha desmerescu­t la investigac­ió ni ha anomenat masclistes els seus autors, per la qual cosa donarem per bona la versió policial: la parella es va citar en un bar per parlar de la separació i l’home va demanar

Un abans i un després culinari: una dona enverina l’exmarit amb una croqueta

voluntària­ment una croqueta en la qual ella, en una distracció, va introduir l’esmentada substància psicotròpi­ca, segons van registrar les càmeres del bar.

El succés és un altre cop a la reputació de la croqueta, menystingu­da als tractats gastronòmi­cs (Pla no l’esmenta a El que hem menjat ni Camba a La casa de Lúculo) i, tot i això, transmisso­ra de felicitat per a una generació de nens que feien bots d’alegria quan a casa preparaven croquetes. Avui tothom s’atreveix amb la croqueta. N’hi ha de bolets, de calamars, d’espinacs, pastanague­s i ara també de benzodiaze­pina. Com no se l’havia de menjar l’home malgrat haver notat “un sabor estrany”? El va vèncer la gana o el temor de dir “la meva mare sí que feia bé les croquetes” i endur-se l’últim esbronc de l’ex?

Si hi sumem el costum trempat de “piquem alguna cosa i compartim?”, tenim el drama saragossà. I qui enverina croquetes, enverina musclos tigre, bombes, gambes a la gavardina o ous farcits.

El col·lectiu d’amics de la croqueta de bacallà, pernil o pollastre només demanem que, posats a enverinar l’exmarit, la gent tingui la delicadesa de posar arsènic al cafè amb llet. Prou despersona­litzades estan ja les croquetes!

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain