La Vanguardia (Català)

Els EUA declaren que la carn conreada és segura per al consum humà

Es tracta de pollastre creat en bioreactor­s a partir de cèl·lules de la mateixa au

- Albe t Molins RENTER

L’Administra­ció de Medicament­s i Aliments dels Estats Units (FDA, per les sigles en anglès) ha fet el primer pas perquè els Estats Units es converteix­in en el tercer país del món, després d’Israel i Singapur, que permet que els seus ciutadans puguin gaudir de productes elaborats a partir de carn conreada en bioreactor­s partint de cèl·lules d’origen animal. En unes declaracio­ns, la FDA va establir que, després d’avaluar “la informació presentada per Upside Foods”, considera que la carn de pollastre elaborada per aquesta companyia dels Estats Units és segura per al consum humà.

Això no vol dir que aquest pollastre es trobi demà mateix als supermerca­ts dels Estats Units, ni que des d’avui qualsevol altra empresa que pretengui fer productes amb carn conreada pugui vendre’ls sense més ni més.

Tot i que la FDA va afirmar que manté “converses amb diverses empreses, entre les quals hi ha companyies que volen conrear mariscos a partir de cèl·lules d’animals marins”, el cert és que –segons la legislació dels Estats Units– cada producte ha de ser aprovat individual­ment.

A més, a Upside Foods encara li cal aconseguir que les seves instal·lacions passin la inspecció del Departamen­t d’Agricultur­a.

També cal veure com la reben els consumidor­s. En aquest sentit, no és casual que els primers exemples comercials de carn conreada hagin estat de pollastre. La carn conreada no té greixos ni teixit connectiu, sense sang, que és el que li dona color i sabor, i per tant obliga a afegir colorants i altres additius. En la carn de pollastre, d’un color més pàl·lid, aquest problema es redueix. L’argument a favor d’aquest tipus de productes és que no és ètic que per alimentar-nos milions d’animals hagin de morir. S’addueix que no fa falta sacrificar cap animal per conrear carn. Ara bé, això depèn del tipus de factors de creixement cel·lular que s’utilitzin. En el cas del pollastre, es poden aconseguir d’una ploma, però en el del boví de vegades s’uti

El producte trigarà un temps a arribar a les botigues, ja que l’elaborador ha de certificar la seva fàbrica

litzen factors d’origen vegetal i en d’altres sèrum boví, per a l’obtenció del qual sí que cal matar algun animal. També es defensa que la producció de proteïna animal té un gran impacte sobre el medi ambient perquè les vaques són molt ineficient­s. Però també hi ha estudis que diuen que l’energia i el consum de combustibl­es fòssils de la producció a gran escala de carn conreada són més grans que en la producció tradiciona­l.

 ?? UPSIDE FOODS ?? El pollastre conreat es pot preparar i consumir igual que el convencion­al
UPSIDE FOODS El pollastre conreat es pot preparar i consumir igual que el convencion­al

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain