La Vanguardia (Català)

Antics narcopisos reformats, a la venda per més de 400.000 euros

El que va ser el narcoedifi­ci més terrible de Barcelona s’està transforma­nt en apartament­s de luxe

- Luis Benvenuty

La finca que va acollir el narcoedifi­ci més terrible del Raval i, de fet, de tot Barcelona està en obres de reforma. Els paletes estan transforma­nt aquelles llardoses, sòrdides i deixades dependènci­es en una dotzena d’apartament­s d’alta gamma d’aproximada­ment 60 m2, ja oferts en portals immobiliar­is per més de 400.000 euros cadascun.

És una d’aquestes històries que fa que la gent arquegi les celles. Si les parets parlessin... Som al número 14 del carrer Príncep de Viana, a tot just una illa de l’Eixample i del mercat municipal de Sant Antoni. Aquí, no fa tant temps, els narcos van violar un toxicòman que va anar a aprovision­ar-se. Una altra vegada un home hi va morir a ganivetade­s. En plena pandèmia un va agonitzar víctima de la covid. I mentrestan­t aquells traficants van provar d’usurpar un munt d’habitatges dels voltants, per expandir-se.

La gent vivia atemorida. I el carrer sencer feia pudor, la fetor que sortia de la finca s’instal·lava al nas i... Sense electricit­at ni aigua corrent, les condicions de vida eren lamentable­s. Les rates assaltaven els edificis limítrofs i es colaven per les finestres. Els veïns van haver de netejar el celobert pel seu compte. I els comerciant­s s’arruïnaven lentament. Les baralles i les discussion­s eren diàries. Aquell infern es va prolongar durant tres anys.

De fet, tot això va començar fa una dècada, més o menys. Llavors hi van muntar uns quants pisos turístics molt apropiats, però els promotors no van fer bé els comptes, i l’immoble va entrar als llimbs dels edificis fins que, com molts, va acabar en mans d’un banc. La veritat és que l’entitat no sabia què fer amb tants pisos. Aviat, el 2013, un grup alternatiu va ocupar la finca i hi va fundar La Dispersa, un centre cultural diferent. Els vídeos d’aquella inauguraci­ó encara penjats mostren la il·lusió dels ocupes i, sobretot, l’excel·lent estat de la finca. Després els ocupes van acollir amb les seves millors intencions diverses desenes de ferrovelle­rs subsaharia­ns que havien estat expulsats de diverses naus industrial­s del barri del Poblenou. A poc a poc aquell projecte cultural i de barri es va desdibuixa­r. Un dia els ocupes que havien pres aquesta finca deixada de la mà de Déu van marxar, i lentament l’immoble es va anar desballest­ant. Aviat no en va quedar res, d’aquelles magnífique­s instal·lacions. Tot i això, aquells ferrovelle­rs no van generar mai grans inconvenie­nts al barri. No eren delinqüent­s, sinó simplement gent pobra.

Els narcos en qüestió hi van arribar fa un lustre. Van sotmetre els ferrovelle­rs i van prendre el control de la finca. De vegades als immobles ocupats, s’hi imposa la llei de la jungla i el més fort. En alguns apartament­s s’hi amuntega

La gent del Raval creu que el bloc hauria d’acollir pisos socials, per compensar tant patiment

La finca va passar d’un banc a un fons d’inversions, i mentrestan­t va ser presa per traficants

ven aquells subsaharia­ns i en d’altres s’hi traficava amb crac i heroïna i s’hi muntaven fumadors i picaderos.

L’estiu del 2020 el banc en qüestió va vendre un paquet immobiliar­i multimilio­nari al llavors conegut com el fons d’inversions més gran del planeta. L’objectiu d’aquestes operacions no és vendre habitatges a particular­s que pretenguin viure-hi, sinó la simple rendibilit­zació de grans paquets d’actius immobiliar­is. En aquell paquet amb centenars de propietats hi havia el 14 del carrer Príncep de Viana. Els veïns no podien entendre que la finca no fos desallotja­da d’una punyetera vegada. En dos anys els Mossos hi van fer unes 60 intervenci­ons. Llavors hi vivien unes 50 persones. La Vanguardia va detallar les terribles condicions de l’immoble. Els serveis socials municipals també n’estaven molt al corrent.

El govern de l’alcaldessa Ada Colau va provar de convèncer el fons d’inversions en qüestió que rehabilité­s la finca i la cedís a l’Ajuntament per incrementa­r així el parc públic d’habitatge. Però no ho va aconseguir. I la veritat és que la gent del barri entenia que havia de ser així, que d’aquesta manera el Raval veuria compensats tants patiments. Què representa una finca desballest­ada, plena de rates, dins d’un paquet d’actius immobiliar­is multimilio­nari?

El govern municipal es va atipar de denunciar la indiferènc­ia de la propietat. A començamen­ts de l’any passat un jutge va prendre una decisió poc freqüent i va autoritzar el desallotja­ment administra­tiu de l’indret després de considerar diversos informes que en constatave­n el terrible estat. Si les parets parlessin...

 ?? Bais BenvenuRy ??
Bais BenvenuRy
 ?? BV ?? Del p ss t recent  l futur immedi t.
BV Del p ss t recent l futur immedi t.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain