La Vanguardia (Català)

Un 36% dels habitatges de lloguer de Barcelona són de grans tenidors

- Redacció

Un 36% dels pisos de lloguer habitual de Barcelona estan en mans de grans propietari­s (segons la normativa, persones físiques o jurídiques que tenen més de deu habitatges) i un 51,4% són de persones que tenen en propietat més de tres habitatges, segons l’informe que ahir va fer públic l’Observator­i Metropolit­à de l’Habitatge de Barcelona (O-HB). Segons aquest informe, els habitatges que tenen com a propietàri­es persones jurídiques tenen al parc de pisos de lloguer molt més pes (35,5%) que al conjunt del parc d’habitatges de la ciutat (15,1%).

A Barcelona hi ha, segons les últimes dades de què disposen l’Ajuntament i l’Incasòl, un total de 12.893 habitatges de titularita­t pública. Aquesta xifra suposa amb prou feines un 1,7% del nombre total d’habitatges principals de la ciutat i un 4,4% de les de lloguer habitual. Els pisos de titularita­t pública tenen un pes elevat als barris més perifèrics i en gran part del districte de Ciutat Vella. En llocs com Can Peguera, Torre Baró, Vallbona i Baró de Viver arriben a representa­r més d’un 20% dels habitatges.

L’informe ha calculat el nombre de grans propietari­s en funció de les propietats que tenen exclusivam­ent a la ciutat de Barcelona. No se saben els vincles corporatiu­s entre persones jurídiques, cosa que dificulta la quantifica­ció real de grans propietari­s. Segons aquestes estimacion­s, els habitatges de lloguer habitual en mans de grans tenidors (és a dir, propietari­s de més de deu habitatges de lloguer) el 2021 representa­ven un 36% del parc d’habitatges de lloguer, sense comptar els pisos en altres formes de lloguer (turístics, cedits i altres usos).

Els 12.893 habitatges de titularita­t pública (Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona o Generalita­t) suposen un 12,3% del total d’habitatges de lloguer habitual en mans de grans tenidors, d’acord amb les estimacion­s de l’observator­i.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain