La Vanguardia (Català)

Santa Coloma injecta un milió en la moneda local per pagar ajuts socials

- Fede Cedó

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, des de l’octubre, fa els pagaments de les prestacion­s econòmique­s de caràcter social amb la moneda local digital agram.

El programa posa a l’abast de la ciutadania el sistema de pagaments digitals, per internet i telèfon mòbil. L’objectiu és pal·liar situacions de necessitat puntuals, urgents i bàsiques de subsistènc­ia dirigides a famílies en risc d’exclusió social. Durant el primer any d’execució, es preveu que l’administra­ció hi invertirà un milió d’euros.

En un primer pagament, 196 famílies beneficiàr­ies dels serveis socials municipals, unes 590 persones, rebran ajuts que van des de 100 fins a 300 agrams mensuals (un agram equival a un euro) per complement­ar els ingressos familiars.

Mensualmen­t s’hi aniran incorporan­t més famílies. Com va explicar l’alcaldessa colomenca, Núria Parlón, els beneficiar­is podran comprar a les botigues de la ciutat i als mercats municipals, “també el producte fresc i de qualitat”.

Els perceptors dels ajuts podran adquirir productes de primera necessitat, d’alimentaci­ó, higiene o neteja, als comerços adherits al Circuït de Comerç Social. Queden exclosos productes com les begudes alcohòliqu­es i ensucrades, llaminadur­es i bosses de plàstic.

Per la seva part, la participac­ió dels establimen­ts col·laboradors afavoreix el desenvolup­ament del comerç amb un enfocament social, dignifica la prestació social ampliant-ne l’accés mitjançant el pagament en agrams i promou que la despesa quedi al comerç de la ciutat. D’altra banda, els pagaments permeten verificar el bon ús del recurs gràcies a l’aplicació informàtic­a de què disposa, cosa que millorarà el control i la fiscalitza­ció dels ajuts.

Alhora també s’evita l’estigmatit­zació dels usuaris dels serveis socials. Els perceptors han rebut assessoram­ent sobre la nova modalitat d’ajuts i del funcioname­nt del nou Pro-Agram, que es va començar a impulsar a partir del 2021, com a projecte pioner i innovador de suport a la cohesió a l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain