La Vanguardia (Català)

El ‘rosco’ de la discòrdia

Els litigis judicials sobre ‘Pasapalabr­a’ no cessen, però Antena 3 assegura la continuïta­t del concurs i la seva prova estrella

- Fran es Puig

La societat britànica ITV i l’holandesa MC&F es disputen la propietat intel·lectual de la prova

Si hi ha un concurs líder en televisió i que tothom coneix és Pasapalabr­a i sobretot la seva prova estrella, el rosco. Un programa que, tot i això, també acostuma a ser notícia als jutjats pels litigis sobre els drets de propietat intel·lectual de l’espai i que posen en perill la seva continuïta­t a la graella televisiva espanyola.

L’última notícia judicial es va produir aquest dijous, quan l’Audiència de Barcelona va demanar a Atresmedia que deixés d’emetre el rosco de Pasapalabr­a (no el programa en si) perquè entenia que els drets de propietat d’aquesta prova no correspone­n a la societat britànica ITV, amb la qual Atresmedia té un acord de cessió de drets, sinó a la productora holandesa MC&F, iniciadora del litigi. Fonts d’Atresmedia han confirmat a La Vanguardia que recorreran contra la interlocut­òria, de manera que el Tribunal Suprem haurà de tornar a dirimir sobre els drets d’aquest espai.

La resolució d’aquest dijous és fruit de la demanda que la societat holandesa va presentar en un jutjat mercantil a les companyies Atresmedia i ITV, en què exigia que es reconegués la propietat intel·lectual del format del rosco, se’n prohibís l’emissió i se la indemnitzé­s per danys i perjudicis. La demanda s’emmarca en els litigis que es mantenen des de fa anys en els tribunals pels drets de propietat intel·lectual del popular concurs televisiu. Pasapalabr­a ja va ser objecte d’un primer litigi judicial que es va concloure l’octubre del 2019, quan el Tribunal Suprem va obligar Telecinco a deixar d’emetre el programa per haver perdut la demanda que Mediaset España havia presentat el 2010 contra la societat britànica ITV, arran d’un conflicte amb aquesta productora. Mediaset, que en principi tenia un acord amb ITV per emetre Pasapalabr­a, va decidir arribar a un altre acord amb MC&F quan aquesta societat holandesa li va assegurar que els drets de l’espai eren seus.

Després de la seva victòria als tribunals, ITV va cedir a Atresmedia els drets de Pasapalabr­a i Antena 3 va tornar a emetre el programa el maig del 2020. La sentència del Suprem que el 2019 va dirimir el litigi de Pasapalabr­a no va determinar si la prova del rosco era susceptibl­e de ser protegida per la propietat intel·lectual com a format autònom, una escletxa legal que va donar peu a la nova demanda presentada per MC&F per recuperar els drets sobre el programa.

Com que el procés judicial encara pot prolongar-se durant molt de temps, fins i tot anys, Atresmedia assegura que Pasapalabr­a es continuarà emetent com fins ara, incloent-hi la prova estrella del rosco. D’aquesta manera, queda descartada la desaparici­ó imminent del concurs que s’ha apuntat des d’alguns mitjans.

 ?? atresmedia ?? La prova del rosco acostuma a ser el més vist de la jornada televisiva
atresmedia La prova del rosco acostuma a ser el més vist de la jornada televisiva

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain