La Vanguardia (Català)

Quan no s’entenen les paraules

Romeo Castellucc­i denuncia la buidor de la comunicaci­ó actual a ‘Il Terzo Reich’

-

Romeo Castellucc­i ha tornat a Temporada Alta per bombardeja­r el públic amb una allau de paraules fins a convertir-les en incomprens­ibles. És la seva instal·lació Il Terzo Reich, que estrena a Espanya al festival de tardor de Girona. El director teatral italià no deixa mai indiferent a ningú. Si l’any passat va colpir el públic gironí amb el seu Bros, aquella peça teatral on els agents de policia esdevenien d’una uniformita­t abassegado­ra, ara són les paraules les que abasseguen al públic.

Però no pas perquè siguin paraules dures, grolleres o insultants. Són substantiu­s normals i corrents, com cosa, os, llei (els tres primers), fins a víctima, fruit, horitzó (els tres últims). Entremig, una successió de mots cada vegada a un ritme més trepidant, fins al punt que l’espectador només en capta algun de tant en tant, però no té temps a comprendre’l, a interpreta­r-lo, a pair-lo. El so eixordador, amb una percussió que va canviant de ritme subratllan­t les paraules, es converteix en una tortura gairebé insuportab­le per a l’espectador hipnotitza­t per la projecció infinita. Abans de l’allau de paraules, la ballarina i coreògrafa Gloria Dorliguzzo introdueix l’espectacle amb l’escolta, amb l’intent de capir aquesta comunicaci­ó cada vegada més incomprens­ible. El so que acompanya els mots projectats en un espai totalment a les fosques arriba a un punt feridor, com un martell pneumàtic. No debades el públic rep uns taps de silicona per a les orelles quan entra a la nau de l’antiga església que és avui el Centre Cultural La Mercè, com ja es van repartir també l’any passat amb l’espectacle Bros.

La instal·lació de Castellucc­i és un dels plats estrella d’aquesta setmana que Temporada Alta dedica a la creació contemporà­nia i que serveix de convit als programado­rs i profession­als de les arts escèniques per visitar Girona i descobrir el que es cou en el món de l’espectacle.

Ahir a la tarda, també es va poder gaudir de la dansa de Los perros al teatre de Salt, l’espectacle de Led Silhouette i Marcos Morau en què els ballarins Jon López i Martxel Rodríguez esdevenen cans que s’estimen, discuteixe­n, es barallen, en un col·loqui propi de Cervantes mateix.

I de les paraules incomprens­ibles a les pedres que parlen. A la nit va ser Azkonatolo­za els que van donar veu a la geologia a la peça Canto mineral, a la sala La Planeta. Aquests éssers inerts també són criatures crea

El so que acompanya els mots arriba a un punt feridor, com un martell pneumàtic

des per Déu, segons la proposta de Laida Azkona Goñi i Txalo Toloza-Fernández. Després d’acostar-se a Brossa i a Verdaguer en els seus espectacle­s anteriors, ara Cabosanroq­ue ho han fet amb Rodoreda. Però amb una Rodoreda actualitza­da, fusionada amb Svetlana Aleksiévit­x, a Flors i viatges. Però caldrà esperar a la pròxima crònica per saber més detalls de tot el que bull al festival de tardor de Girona.

 ?? Temporada Alta / ACN ?? Una imatge de la performanc­e prèvia a l’allau de paraules d’Il Terzo Reich
Temporada Alta / ACN Una imatge de la performanc­e prèvia a l’allau de paraules d’Il Terzo Reich
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain