La Vanguardia (Català)

La tercera selecció més jove d’aquest Mundial

L’ equip d eL uis En rique té una mitjana d’ edat de 25,3 anys, lamés baixa dels últims quaranta anys

- Laura Aragó

La selecció espanyola bat rècords de joventut. Gavi no va sol en el camí de ser el futbolista més precoç que debuta amb Espanya, sinó que a més serà un dels tres participan­ts de menys edat del Mundial de Qatar. I en un dels equips menys envellits del torneig i de la mateixa història de la selecció. “I quin és el problema? La joventut et dona capacitat per expressar-te de manera més lliure”, va defensar Luis Enrique amb motiu de l’anunci de la llista.

El conjunt del selecciona­dor és el que té una mitjana d’edat més baixa dels últims quaranta anys: 20 dels citats no tenen experiènci­a prèvia en un Mundial amb Espanya. Amb una edat mitjana de 25,3 anys, la roja que competirà a Qatar 2022 es troba tan sols per sobre de Ghana i els Estats Units, l’edat dels quals se situa uns decimals per sota d’aquesta xifra. Sempre que hi participa, el conjunt ghanès acostuma a ser el que presenta una alineació més jove: ho va ser el 2006 a Alemanya, a Sud-àfrica el 2010 i al Brasil el 2014. Aquest any, amb una mitjana de 23,5 anys, tornen a desfilar com l’equip més jove de tota la competició. Espanya, en canvi, és la primera vegada que es cola entre les seleccions més joves. La mitjana d’edat del conjunt en les últimes quatre dècades no havia descendit mai per sota del llindar dels 26 anys, ni havia pujat per sobre del dels 29, de mitjana. Al contrari, en l’última edició del Mundial, celebrada a Rússia el 2018, Espanya presentava el conjunt més veterà de tot el torneig. Aquest any són el Brasil i l’Iran els que ostenten aquest títol amb una mitjana d’edat que voreja els 29 anys.

Fins a Qatar 2022 l’equip més jove de la història de la selecció espanyola havia estat el conjunt de Vicente del Bosque del 2010. L’equip guanyador del Mundial de Sud-àfrica d’aquell mateix any, capitaneja­t per Iker Casillas, tenia una mitjana d’edat de 26,3 anys. D’aquell equip de fa 12 anys el migcampist­a blaugrana Sergi

Busquets és l’únic jugador que perdura entre els elegits per formar la plantilla d’aquesta edició, marcada per l’entrada d’una nova generació de futboliste­s.

La mitjana d’edat de la selecció espanyola d’aquest any s’enfonsa respecte a altres anys perquè Luis Enrique ha dissenyat un equip que comptava, fins ahir, amb vuit jugadors menors de 22 anys. Avui són nou, després de la lesió de Gayà durant un entrenamen­t, que ha provocat la incorporac­ió in extremis de Balde. El més jove és Gavi, de 18 anys, seguit de Pedri i del mateix Balde, de 19, i de Yeremi Pino, Nico Williams i Ansu Fati, tots ells de 20 anys. Eric Garcia, de 21, Hugo Guillamón i Ferran Torres, de 22 tots dos, completen el grup de jugadors nascuts a partir del 2000.

La joventut no defineix l’acomplimen­t però sí la inexperièn­cia. A la convocatòr­ia hi ha només sis futboliste­s amb partits mundialist­es a l’esquena: Busquets, Jordi Alba, Carvajal, Koke, Azpilicuet­a i Asensio. En canvi, set dels selecciona­ts han jugat menys de deu partits amb Espanya. Són els porters suplents, David Raya i Robert Sánchez, els davanters Williams i Ansu Fati, el defensa Guillamón, el migcampist­a Yeremi Pino i el defensa Balde.

Només sis dels futboliste­s selecciona­ts han saltat a la gespa en mundials anteriors

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain