La Vanguardia (Català)

Balde ascendeix al cel

José Luis Gayà, amb problemes de turmell, abandon ala concentrac­ió d’ Espanya i L uis En rique esculle l blaugrana, que encara no ha debutat ambl’ absoluta, per suplir-lo

- LA NOTÍCIA Luis Buxeres

El primer dia d’Espanya a Qatar no va ser del tot feliç. Poques hores després d’aterrar a Doha procedent de Jordània, transcendi­a des del vestidor una d’aquelles notícies que deixen malestar. La Federació anunciava al migdia que José Luis Gayà (27) no podrà disputar el Mundial per uns problemes al turmell dret. La baixa del lateral del València va obligar Luis Enrique a reclutar d’urgència Alejandro Balde, un dels futboliste­s que havia estat pugnant fins al final per entrar a la llista definitiva i a qui se li ha obert el cel de cop. Començarà la casa per la teulada, disputant el primer Mundial sense haver debutat encara amb l’absoluta.

Els fets es van precipitar ahir al matí sota l’abrasador sol qatarià, tot i que el selecciona­dor ja va deixar alguna pista després de l’amistós d’Amman. Alguna cosa es temia l’asturià, que no ho veia clar. Tot i que el comunicat mèdic de Gayà, una lleu torçada al turmell dret, no convidava a encendre cap alarma, després d’un profund debat intern es va decidir que era millor no arriscar i comptar amb un futbolista en perfectes condicions. Si Gayà hagués patit cap contratemp­s en la recuperaci­ó, Jordi Alba s’hauria quedat molt sol al lateral esquerre. La notícia va suposar un cop dur per a l’expedició espanyola.

Malgrat haver estat només 18 vegades internacio­nal, Gayà s’ha convertit en un futbolista molt estimat pels seus companys i la tristesa va envair de cop les modestes instal·lacions espanyoles a la Qatar University. De fet, la RFEF ha intentat sense èxit que el valenciani­sta es quedés a Doha amb els seus companys, però la FIFA no ho permet. De fet, va ser l’autoritzac­ió final del màxim organisme futbolísti­c al canvi en la convocatòr­ia d’Espanya el que va endarrerir unes hores l’anunci, no sense una dosi d’intriga. El compte oficial de la roja penjava un tuit matinal amb l’adeu de Gayà i l’esborrava al cap d’uns segons. La llum verda de la FIFA no havia arribat encara i algú es va precipitar. Hores més tard arribava l’oficialita­t i uns minuts després es confirmava que el seu substitut seria Alejandro Balde. Gayà abandonava finalment la concentrac­ió a la nit.

Els fets van agafar el blaugrana concentrat a Sevilla amb la sub-21, una circumstàn­cia que es va convertir en un dels arguments per a la seva elecció, ja que altres dels possibles substituts estan aprofitant l’aturada mundialist­a per desconnect­ar i descansar. Balde va agafar a la nit un vol a Barcelona des de la capital sevillana i avui pujarà al primer avió que parteix cap a Qatar des de l’aeroport del Prat, tot i que no arribarà a temps a l’entrenamen­t matinal previst per Luis Enrique.

Amb 19 anys, Balde fa un salt de gegant en la seva carrera, obertes de bat a bat les portes del cel futbolísti­c a l’aparador més gran del món, el Mundial. La convocatòr­ia suposa un premi per al lateral barceloní en la que està sent la temporada de la irrupció a l’elit. Malgrat l’enorme competènci­a que té al seu lloc al Barça, amb dos primeres espases com Jordi Alba i Marcos Alonso, el del planter ha aconseguit un forat a l’equip i s’ha guanyat la confiança de Xavi Hernández. L’arribada de Balde a Qatar tenyirà encara més de blaugrana la concentrac­ió espanyola. El Barça, amb vuit representa­nts a la roja, voreja el seu rècord històric (en va tenir nou a la cita dels Estats Units el 1994) i marca la pauta, gairebé triplicant el nombre de jugadors del segon equip més representa­t, l’Atlètic de Madrid (3). Però és que a més amb el del planter són 17 els jugadors del club català que disputaran el Mundial de Qatar, un més que Manchester City i Bayern de Munic. Una xifra que, segons va confirmar Sergi Solé al Mundo Deportivo, suposa la representa­ció més gran d’un club en una mateixa edició del torneig de tota la història.

El blaugrana, de 19 anys, estava concentrat amb la sub-21 i arribarà avui a Qatar

Amb Balde, el Barça es converteix en el club amb més internacio­nals de la història en un Mundial: 17

 ?? MARKO D  R  A   R  ! "# ?? El primer dia. Els internacio­nals espanyols, amb les absències d’Asensio i Gayà, es van entrenar ahir per primera vegada a Qatar i van patir la calor de Doha
MARKO D R A R ! "# El primer dia. Els internacio­nals espanyols, amb les absències d’Asensio i Gayà, es van entrenar ahir per primera vegada a Qatar i van patir la calor de Doha
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain