La Vanguardia (Català)

Les petites mans de l’emirat

- Jordi Basté

L’Ibrahim va pagar 1.500 euros a una agència de reclutamen­t de Kènia per pagarse el bitllet d’avió i el visat per poder treballar a Qatar. El primer dia ja el van posar a pencar a l’obra a 52 graus en la construcci­ó d’un edifici a Doha. A l’Ibrahim i a la majoria de treballado­rs africans els van oferir un sou dues o tres vegades superior al que tenien als seus països d’origen. L’allotjamen­t, que també tenia garantit, és a desenes de quilòmetre­s de la capital qatariana. Des d’allà són traslladat­s obligatòri­ament cada jornada en un autobús que fa el trajecte entre la construcci­ó i el lúgubre lloc on (sobre)viuen.

El pis és fastigós, no hi ha les condicions mínimes de salubritat, amb latrines compartide­s. Molts dels treballado­rs han de dormir a terra perquè no hi ha prou llits. El menjar es cuina a terra amb fogons de gas i cassons rovellats. Fa gairebé un any que aquests treballado­rs contractat­s per una important empresa constructo­ra de Qatar no cobren. L’Ibrahim va amenaçar el seu encarregat d’anar-se’n, aquest li va respondre que si fotia el camp no li tornaria el passaport. “És un esclavatge, és viure en una presó”, assegura l’Ibrahim. La Rachel és de les Filipines i treballa en un saló de bellesa fent pedicures i manicures a un grup de dones riques de Doha que viuen en mansions. Fa tres anys que treballa en aquest lloc i no ha tingut ni una setmana de vacances. De fet, avui és el seu primer dia de festa. Un dia festiu en tres anys vivint a Qatar. Una vegada al mes va a un banc que hi ha al centre comercial més esplendoró­s de Doha per enviar la major part del salari a la seva família filipina perquè els seus cinc fills puguin estudiar. Avui amb el telèfon mòbil aprofita, emocionada, per filmar una enorme pantalla situada a l’entrada del centre comercial on s’emeten imatges de futbol que anuncien l’inici del Mundial a Qatar. Què farà la Rachel amb aquest enregistra­ment? Per descomptat, l’enviarà als seus fills, aficionats al futbol. Com la Rachel, com l’Ibrahim, hi ha 2,5 milions d’estrangers que viuen i treballen a Qatar. Aquestes històries es veuen en un documental produït pel canal francès Arte, de 24 minuts de durada, amb imatges denunciabl­es i insuportab­les de les condicions de treball que es permeten en aquest país del Golf. El reportatge titulat Les petites

mains de l’emirat ( Les petites mans de l’emirat) és un recorregut per la depriment vida d’un grup d’immigrants que van viatjar buscant feina aprofitant que la FIFA va atorgar a Qatar l’organitzac­ió del Mundial que arrenca demà.

El reportatge esta enregistra­t bàsicament amb telèfon mòbil per la prohibició del Govern, sota amenaça d’expulsió del país, de filmar imatges en determinat­s llocs de Doha. Els periodiste­s del canal francès, amb l’arriscada ajuda dels treballado­rs, es van colar en llocs tan intolerabl­es com els infames pisos on viu l’Ibrahim amb els seus companys de feina. El documental, que es pot veure de franc a YouTube, acaba amb un pla de nit dels gratacels il·luminats de Doha. L’Ibrahim confessa: “Quan miro aquests edificis penso en el patiment dels qui els hem construït”. I una veu en off remata: “L’Ibrahim espera trobar una petita feina al Mundial, però té por que, una vegada acabat el torneig, torni a Kènia fins i tot més pobre que quan va arribar a Qatar”. Que gaudiu del Mundial!

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain