La Vanguardia (Català)

Onze anys de presó a Elizabeth Holmes per l’estafa de la startup Theranos

- Francesc Peirón

que ell mateix va desmentir amb el seu SOS. Ja havia mantingut reunions amb enginyers clau per convèncer-los que continuess­in. Tot i això, missatges interns van demostrar que molts enginyers i altres empleats anaven penjant missatges de comiat mentre s’acostava l’hora marcada pel cap. Hi va haver molts emojis d’adeu. Va anunciar, a més, amb la seva política de llibertat d’expressió cap als missatges tòxics, la reinstaura­ció del compte de tres usuaris a qui s’havia expulsat, però va matisar: “Encara no s’ha pres la decisió sobre Trump”.

Qui va ser la darling de Silicon Valley, Elizabeth Holmes, de 38 anys, va anar aquest divendres al tribunal de San José (Califòrnia) el dia del seu judici final per demanar clemència per a ella i la seva família. Té un nen de poc més d’un any d’edat i està embarassad­a. Però no va funcionar. El jutge Ed Davila li va imposar 135 mesos (una mica més d’11 anys) pel cas Theranos, la startup sobre anàlisi de sang que ella va fundar i que, segons el fiscal, era una estafa, tal com va indicar el veredicte del jurat, motiu pel qual va sol·licitar 15 anys de presó. Holmes, que als 19 anys va trencar motllos com una innovadora genial, es va abraçar a la seva parella, Billy Evans i als seus pares. El jutge va dir que s’ha de lliurar el 27 d’abril, li va donar 14 dies per apel·lar i va explicar que hi haurà una vista per fixar la restitució als perjudicat­s. Mirant al jutge, Holmes va esclatar a plorar i va assegurar que ella només pretenia que Theranos contribuís a fer el món millor. “Cada dia sento que he fracassat i ho sento per la gent a qui vaig ferir, si pogués tornar el temps enrere, faries les coses d’una manera totalment diferent”, va suplicar. Malgrat aquelles paraules, el magistrat no va dubtar del mal que va causar. Ni tan sols va considerar la petició d’una pena de 18 mesos com va sol·licitar la defensa.

Theranos va arribar a tenir un valor de 9.000 milions el 2014, però després es va veure que la revolució de les anàlisis de sang era un absurd.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain