La Vanguardia (Català)

Irreconcil­iables

- Jordi Juan Director

L’oportunita­t de fer dues entreviste­s en una setmana, una al president del Govern central i l’altra al líder de l’oposició, permet fer-se una idea de fins a quin punt estan allunyades les seves respective­s posicions estratègiq­ues. No deixa de ser normal que dos rivals polítics, a punt d’iniciar una llarga campanya electoral, mantinguin un lògic distanciam­ent i busquin l’erosió del contrincan­t. Però potser, en el cas actual, entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo hi ha alguna cosa més que la pura rivalitat política.

El primer se sent traït perquè el líder popular no ha volgut rubricar el pacte per a la reforma del Poder Judicial, i el segon creu que ha estat víctima d’un engany perquè l’Executiu estava tancant un altre acord amb Esquerra sobre la reforma del delicte de sedició. Els ponts no estan trencats.

Estan destrossat­s. Si Sánchez va ser dur amb Feijóo fa una setmana, igual o més s’ha mostrat aquest amb aquell a l’entrevista que publiquem avui. La batalla del relat està llançada. Pel socialista, Feijóo s’ha doblegat al discurs més dretà del PP, caracterit­zat per la imatge d’Isabel Díaz Ayuso; i pel popular, Sánchez és presoner dels independen­tistes catalans i bascos i dels populistes d’Unides Podem. La campanya del primer serà la d’advertir els ciutadans que el votin per evitar l’arribada de la ultradreta, amb Vox com a company de viatge, i la tàctica del segon serà intentar evitar com sigui que el Govern de coalició, al qual anomenen Frankenste­in, es consolidi.

Entre una estratègia i l’altra, el que és clar és que, malgrat la crisi política, social i econòmica que viu el país, les possibilit­ats d’acord entre els dos principals partits del país, que podrien governar amb comoditat en un mateix gabinet de coalició, són una entelèquia. No ho veurem.

La substituci­ó de Pablo Casado per Feijóo ens va fer creure que podríem entrar en una certa etapa de distensió entre les dues parts, però m’atreviria a dir que la relació entre tots dos partits encara ha empitjorat més. Cap dels dos no sembla disposat a fer cap pas per a la distensió. No hi ha reconcilia­ció possible fins a les eleccions.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain