La Vanguardia (Català)

Els bojos de Capitol Hill

Les eleccions de m ig mandat han portat al Capitoli dels EUA desenes de seguidors extremiste­s de Donald Trump, que ja ha llançat la candidatur­a a les presidenci­als del 2024. Les bases del p artit li donen suport.

- Lluís Uría

Mentre a França els revolucion­aris instaurave­n el règim del Terror, el setembre del 1793, als Estats Units el president George Washington posava la primera pedra del Capitoli, l’edifici que havia d’acollir la seu de la democràcia americana. El fundador va triar com a emplaçamen­t un suau turó al centre de la nova capital federal: Capitol Hill.

Les guies turístique­s de la ciutat subratllen dues fites en la història: l’incendi per part de les tropes britànique­s durant la guerra del 1812 al 1814, i l’assalt colpista instigat pel llavors president sortint, Donald Trump, el 6 de gener del 2021, per mirar d’impedir el traspàs del poder al president electe, Joe Biden. La democràcia dels Estats Units està sota setge des d’aleshores.

Ara, alguns dels que van encoratjar o justificar l’assalt al Congrés es passejaran sota la gran cúpula del Capitoli com a congressis­tes. I tindran a la mà la majoria de la Cambra de Representa­nts (però no del Senat). El resultat de les eleccions legislativ­es del dia 8 podia haver estat més inquietant. Els republican­s han quedat molt lluny de les seves expectativ­es i els demòcrates –malgrat que les eleccions de mig mandat són tradiciona­lment desfavorab­les al partit governant– no han obtingut un balanç tan advers. Si hagués passat l’“onada vermella” (pel color dels republican­s) que vaticinava Trump, la situació ara seria molt més compromesa. I ja no per a Joe Biden, sinó per a la mateixa república. L’extraordin­ària mobilitzac­ió d’amplis segments de l’electorat –els joves, les dones en defensa del dret a l’avortament...– ha permès als demòcrates evitar el pitjor escenari. I, sobretot, ha bloquejat en estats crucials l’ascens als càrrecs de governador­s i secretaris d’Estat d’alguns dels negacionis­tes ( deniers) més conspicus de la derrota de Trump el 2020, que atribueixe­n contra tota evidència a un frau organitzat. Hi havia una acció concertada per mirar de controlar les instàncies oficials de recompte de sufragis als estats on es jugarà el desenllaç de les eleccions presidenci­als del 2024 i així poder anular les votacions adverses.

Fa temps que els republican­s miren de passar el forrellat a la democràcia nordameric­ana –redisseny de circumscri­pcions electorals en benefici propi, control del Tribunal Suprem...–, i aquest pretenia ser una altra baula de la cadena. El vot popular ha bloquejat aquesta última maniobra, després de desfer-se de la majoria dels candidats trumpistes –alguns, veritables energúmens– als llocs més delicats. Però no ha pogut evitar que desenes de “candidats MAGA” (per les sigles del lema de Trump: “Make America great again”) hagin arribat al Congrés. Es tracta d’un univers de fanàtics i extremiste­s que qüestionen la legitimita­t del president i de les institucio­ns, presenten als demòcrates com a enemics de la pàtria que cal destruir i justifique­n la violència política. N’hi ha almenys una quarantena al Congrés, agrupats entorn del grup Freedom Caucus, en què hi ha il·luminats que abonen les teories conspirado­res més aberrants. Com ara la congressis­ta Marjorie Taylor Greene, representa­nt de Geòrgia i cridada a papers rellevants en aquesta legislatur­a, que sosté la mentida que els demòcrates integren una xarxa satànica de pedòfils.

Biden patirà els pròxims dos anys amb una Cambra de Representa­nts de majoria republican­a i una potent ala ultra determinad­a a avortar qualsevol intent de compromís. Limitacion­s als pressupost­os i al sostre d’endeutamen­t, a més de comissions d’investigac­ió de tota mena, poden coartar notablemen­t l’acció del seu Govern.

És cert que els republican­s estan dividits. I que el resultat magre de les eleccions ha suscitat crítiques obertes al totpoderós líder, a qui alguns voldrien veure fora de la cursa presidenci­al del 2024 (el seu mateix exvicepres­ident, Mike Pence, ha assenyalat que hi haurà “millors opcions”). Però les assilvestr­ades bases del partit republicà, convertit en una força d’extrema dreta, no comparteix­en les objeccions de l’establishm­ent. Conscient que una part dels seus voldrien enterrar-lo definitiva­ment, Trump ja s’ha llançat a la arena i ha anunciat –amb una antelació inèdita– la candidatur­a per d’aquí dos anys. Hi ha els que confien –o volen confiar– que el partit republicà l’acabarà apartant de la carrera, tenint en compte els seus mals resultats ( the biggest loser, “el perdedor més gran”, el va adjectivar The Wall Street Journal). Però el 2016, quan només era un genet solitari, ja no el van poder derrotar. I després de l’assalt al Capitoli, malgrat les evidències en contra d’ell, ni s’hi van atrevir. El podrien detenir justament les amenaces judicials que té al cap? Hi ha algunes casos que podrien portar-lo a judici, des del mateix assalt al Capitoli fins a la usurpació de documents classifica­ts, passant per les activitats empresaria­ls. Qualsevol podria fer-lo descarrila­r. Tret que la seva candidatur­a actuï al final com un tallafocs.

En tot cas, les esverades bases electorals republican­es li van a favor, a cegues, com van demostrar les primàries que es van celebrar a tot el país per elegir els candidats republican­s del 8-N. “Tinc la gent més lleial, Alguna vegada heu vist una cosa així? Podria aturar-me a la Cinquena Avinguda i disparar a la gent i no perdria votants”, va dir –fanfarró com és– quan optava a ser candidat el 2016. Era així llavors. Avui ho és més que mai.

Els trumpistes van intentar, sense èxit, col·locar-se en càrrecs clau per controlar el recompte de vots

 ?? J. Scott Appl whit  / AP ?? Imatge del Capitoli de Washington feta a l’alba de dilluns
J. Scott Appl whit / AP Imatge del Capitoli de Washington feta a l’alba de dilluns
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain