La Vanguardia (Català)

Els pressupost­os catalans, en compàs d’espera per la reforma del Codi Penal

-

El líder del PSC, Salvador Illa, va revelar ahir gairebé sense voler el motiu pel qual el Govern procedeix amb tanta lentitud en la negociació dels pressupost­os: “Ara diuen que fins que no quedi arreglat allò de Madrid no podem fer pressupost­os a Catalunya”, va dir en una entrevista a Catalunya Ràdio. Traducció: fins que ERC no amarri la reforma de la sedició i, ara, de la malversaci­ó, no donarà el sí definitiu als pressupost­os de l’Estat, i per tant, no s’accelerarà la negociació dels comptes catalans.

De fet, ERC no ha amagat mai la barata i ha posat com a condició la reforma del Codi Penal per aprovar els comptes generals i, per extensió, negociar amb el PSC els catalans. Així doncs, més enllà dels “contactes explorator­is” que hi ha hagut amb PSC, comuns i Junts, encara no s’ha iniciat una veritable negociació de pressupost­os a Catalunya. El Govern assenyala que la seva intenció és portar els comptes al Parlament abans de finals d’any, just quan hauria d’estar a punt al Congrés la reforma del Codi Penal, i que “les dues pròximes setmanes seran clau”. Dijous es voten els pressupost­os de l’Estat al Congrés i ERC encara no ha tancat un acord.

El compàs d’espera serveix als seus potencials socis per arremetre contra l’“exercici de tacticisme polític” del Govern de la Generalita­t, segons el secretari general d’Units per Avançar, Ramon Espadaler –soci del PSC al Parlament–, o contra la “passivitat desesperan­t” amb què Illa defineix l’Executiu d’Aragonès en les negociacio­ns. Tot i que el veto als socialiste­s ha caigut, el Govern insisteix a incloure Junts a la pomada, que no pot donar més mostres que no hi ha possibilit­at de cap acord. Jordi Turull va qualificar ahir d’“arbitrària” la reforma del Codi Penal i la va definir com “el millor regal que podria esperar l’a por ellos”, perquè només pretén “posar a la presó Puigdemont”. “Em fa l’efecte que ERC està més pendent de desgastar Junts amb els pressupost­os que pendent que hi hagi pressupost­os”, va interpreta­r ahir Illa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain