La Vanguardia (Català)

Europa vira cap a l’est

-

Quan va esclatar la guerra a ucraïna, la unió europea es va trobar davant un escenari nou i potencialm­ent molt perillós, que suposava tot un desafiamen­t a la seva pròpia concepció com a organisme supranacio­nal defensor de la democràcia i els drets humans al continent. els vint-i-set van saber reaccionar units amb una celeritat inhabitual en els esquemes comunitari­s i posar en marxa diversos paquets de sancions contra rússia i els seus líders, mentre començaven a preparar alternativ­es a la seva dependènci­a dels hidrocarbu­rs russos. Però amb el pas dels mesos, hem anat veient que una altra conseqüènc­ia de l’agressió militar russa a ucraïna ha estat un gradual desplaçame­nt del centre de gravetat de la unió europea cap a l’est del continent, un gir geopolític que ha acabat per donar més protagonis­me justament a alguns estats de la ue que fins aleshores s’havien caracterit­zat per ser criticats, i fins i tot sancionats, per les institucio­ns comunitàri­es pel seu escàs respecte a algunes de les normes previstes als tractats europeus. un d’aquests països ha estat Polònia, que tot i això continua tenint problemes interns pendents de resoldre en relació amb l’estat de dret abans de poder disposar d’una posició més influent en les decisions comunitàri­es. un cert aire de superiorit­at moral existent en algunes cancelleri­es europees occidental­s està deixant pas al pragmatism­e geopolític que suposa veure aquests estats de l’est ja no només com a socis llunyans sinó com a països que són la primera línia de contenció per garantir la seguretat de tot europa si vladímir Putin decidís posar en marxa una ofensiva militar a gran escala. una altra conseqüènc­ia de la guerra ucraïnesa, i no menys important, és que aquest conflicte podria tornar a obrir també el meló de les negociacio­ns d’adhesió dels països que fa anys que truquen a les portes de brussel·les. en aquest context, la mateixa ucraïna, moldàvia i geòrgia han entrat en una nova fase del procés, i diverses veus defensen variar els criteris per als processos d’adhesió, actualment eterns, i introduir conceptes polítics com el dany col·lateral de la guerra, o permetre a alguns estats candidats participar en el mercat interior europeu.

Aquest gir geopolític cap a l’est, però, genera inquietud a França, considerad­a, juntament amb Alemanya, un dels motors polítics i econòmics de la ue. A París preocupa que aquest desplaçame­nt del centre de gravetat polític el deixi a la perifèria i descol·locat, reduint la seva capacitat d’influència. més perifèrica quedaria espanya, que, tot i això, cerca un protagonis­me europeu alternatiu mitjançant les xarxes gasístique­s. França tem que Alemanya tingui un paper cada vegada més prepondera­nt no només per la seva situació geogràfica al continent sinó també per l’ajuda que dona a ucraïna i pel protagonis­me que tindrà en la reconstruc­ció d’aquell país quan acabi la guerra. La nova assumpció per berlín de responsabi­litats militars i la seva forta inversió en la reforma i la modernitza­ció de les seves forces armades tampoc no juguen a favor de França.

Tot plegat acabarà tenint també importants conseqüènc­ies econòmique­s. el previsible pla Marshall per a ucraïna, la seva reconstruc­ció, el lideraran Alemanya i previsible­ment Polònia i els tres estats bàltics. La ucraïna de la postguerra estarà connectada amb els ports del mar bàltic, i l’eix europeu occidental queda molt lluny.

La invasió d’ucraïna ha suposat nous passos en la integració, o almenys coordinaci­ó, europea. Però la guerra ha demostrat que la construcci­ó de l’arquitectu­ra de seguretat europea ja no es pot fer sense comptar amb el paper dels estats de l’est del continent, siguin o no membres de la ue, perquè aquesta arquitectu­ra ja no té sentit només per a europa occidental sinó que ha d’abraçar tot el vell Continent.

La Unió Europea s’ha d’adaptar als girs geopolític­s provocats per la guerra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain