La Vanguardia (Català)

La pilota gira

- Glòria Serra

Fa dotze anys, al president nord-americà Bill Clinton se li va quedar cara de pallús quan va saber en directe a Zuric que el Mundial de futbol del 2022 que esperava emportar-se cap a casa li havia correspost a Qatar. Una dècada després, moltes coses han canviat. Els dirigents de la FIFA, per començar, perquè només mitja dotzena dels seus membres amb dret d’elecció continuen: la resta ha estat processada o ha hagut de dimitir per acusacions confirmade­s de corrupció. No vol dir que sigui una institució més transparen­t o democràtic­a, però pot ser el principi de la seva transforma­ció. Sospito que més lenta que ràpida.

Però el món tampoc no és el mateix. Fa deu anys ja havien sorgit veus que denunciave­n les condicions de treball dels que fabriquen tot el que comprem. Avui totes les grans marques tenen clar que, com a mínim, han d’evitar el treball infantil i l’explotació extrema si no

Fa dotze anys, Qatar es va comprar un Mundial; avui tot ha canviat tret del país i el seu sistema

volen campanyes en contra. Fa deu anys també ens escandalit­zàvem davant les condicions de vida de les dones al golf Pèrsic o l’Afganistan, però el moviment #MeToo, que va donar la volta al món el 2020, ha accelerat les exigències de respecte i igualtat cap a la meitat de la humanitat. Fa dotze anys, a Zuric no ho sabien, però estava a punt d’esclatar la primavera àrab, que, tot i ofegada posteriorm­ent, ha deixat un pòsit de desig de llibertat i canvi en tota una generació, com s’està veient encara avui a l’Iran. Fa dotze anys ningú no parlava del futbol femení, que ara mateix viu un creixement espectacul­ar. Fa dotze anys, les xarxes socials no tenien la importànci­a que tenen ara en termes de reputació i encara moltes organitzac­ions o empreses confiaven a fer front als escàndols enviant un fax per justificar-se. Fa dotze anys, Qatar va fer bé les coses: es va comprar un Mundial per intentar millorar la seva imatge de país medieval i, quan el petroli s’acabi, convertir-se en destinació turística. Una dècada després tot ha canviat tret del propi país i el seu sistema. Potser rebre gent diversa i intentar no empresonar-la o reprimir-la comença a plantar llavors de canvi. Qui sap si aquí portaríem biquinis a les platges si als anys seixanta no ens haguessin començat a visitar les sueques.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain