La Vanguardia (Català)

Un dia de pròrroga i jornada d’infart

La UE amenaçava de marxar perquè era “millor cap resultat que un mal resultat”

- A C#$$"%%! Barc lona

La cimera del clima d’Egipte va vorejar l’abisme durant bona part de la jornada de dissabte. La Unió Europea va amenaçar amb un cop de porta a la conferènci­a quan va interpreta­r que una primera proposta d’acord posada sobre la taula per la presidènci­a suposava un retrocés en lluita contra el canvi climàtic.

Hi ha qui interpreta­va que la litúrgia formava part d’aquesta escenograf­ia típica en negociador­s que segueixen estratègie­s dilatòries que busquen l’extenuació del contrincan­t. Però la parsimònia de la presidènci­a va fer que la imatge del fracàs estigués més a prop que mai els últims anys (ja van 27 conferènci­es). “No hem de ser còmplices d’una decisió final en què s’accepti reduir l’ambició o que s’accepti que països grans emissors no tenen per què contribuir”, es va despatxar al matí la ministra espanyola per a la Transició Ecolò

gica, Teresa Ribera, convertida en una de les veus líders europees. El vicepresid­ent de la Comissió Europea, Frans Timmermans, juntament amb ella, va apuntar que “és millor no tenir cap resultat que un mal resultat” .

I la ministra alemanya de Relacions Exteriors, Annalena Baerbock, preferia també que la conferènci­a “fracassi abans que haver de rebaixar fites”. “No acceptarem cap proposta que faci retrocedir l’objectiu d’1,5 ºC”, va comentar Baerbock respecte al límit a l’augment de la temperatur­a global.

La tempesta política ha esclatat per la bretxa oberta entre les nacions industrial­itzades i els països en vies de desenvolup­ament, sense que la presidènci­a egípcia sàpiga canalitzar les divergènci­es cap a un consens. Els portaveus de la UE van dir que per ells la clau era mantenir l’objectiu de contenir l’augment per sota d’1, 5ºC, respecte als nivells preindustr­ials, i que la declaració final havia de posar tot l’èmfasi en això. “Es tracta d’incrementa­r l’ambició, no pas de limitar-la. És molt difícil entendre que es pugui estar per sota del que es va aprovar l’any passat i del que ha estat una trajectòri­a reforçada durant molts anys”, va indicar la ministra Teresa Ribera.

Però al darrere de tot això hi havia també la reclamació de la UE per ampliar el ventall de donants del nou fons de pèrdues i danys per repartir aquestes càrregues. La UE assumeix que ha de ser solidària amb els més vulnerable­s –i aportar recursos–, però creu que la primera mesura ha de ser evitar el risc que se superi els 1,5ºC per no llençar els diners. Els fons no poden cobrirho tot. “En un món on la temperatur­a pot pujar fins a 2,8ºC, com tot apunta que pot ser real, és impossible trobar prou recursos per pal·liar tots els danys del canvi climàtic”, va dir Ribera per remarcar la prioritat que tots els països contribuei­xin preventiva­ment reduint emissions. La UE es resisteix a “acceptar que alguns països quedin blindats per no haver d’incrementa­r la seva ambició climàtica”.

La ira d’aquesta jornada estressant també es va dirigir cap a la presidènci­a egípcia, que va fer consultes la nit del divendres, ensenyant textos per pantalla que no es corresponi­en amb el que s’havia negociat, segons la UE.

En la història de les conferènci­es del clima de l’ONU hi ha hagut dos moments especialme­nt delicats: un l’any 2000, quan ocupava la presidènci­a Holanda. Es negociava el protocol de Kyoto i el desacord va ser tan gran que la presidènci­a va decidir suspendre la conferènci­a i convocar una segona part de les converses al cap de sis mesos. I va ser llavors quan es va arribar a l’acord. El segon fracàs notori va ser a la cimera de Copenhague­n (2009). Es discutia ja llavors que els esforços en la lluita contra el canvi climàtic no podien ser assumits només pels països rics, sinó que les potències emergents, amb massives emissions de CO també hi havien de contribuir. El debat es va dilucidar a Cancún el 2010 (Mèxic).

Per Europa, la clau era l’objectiu de frenar l’augment per sota d’1,5ºC respecte a l’era preindustr­ial

Ribera: “És molt difícil entendre que estiguem per sota del que es va aprovar el 2021 i la trajectòri­a anterior”

c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain