La Vanguardia (Català)

Si cau Twitter, la història contemporà­nia perdrà un gran arxiu

La xarxa social té problemes d’infraestru­ctura i mantenimen­t per la sortida massiva de treballado­rs i la crítica situació financera

- Francesc Bracero

Innombrabl­es usuaris de Twitter van començar a acomiadar-se divendres dels seus contactes en aquesta xarxa social per l’eventualit­at que acabi desapareix­ent, una possibilit­at més real cada dia que passa des que va ser adquirida el 26 d’octubre per Elon Musk. A més de l’acomiadame­nt de la meitat de la plantilla, uns 3.700 treballado­rs, i de 4.500 més de subcontrac­tats, dijous es van acomiadar pel seu compte centenars de treballado­rs. Les oficines continuent­ancades aquest cap de setmana per evitar sabotatges, així doncs, falten moltes de les persones que mantenien la xarxa en funcioname­nt. Si Twitter caigués, un gran arxiu d’història contemporà­nia des del 2006 corre perill.

A Twitter hi ha molts dels moments clau de la història contemporà­nia, amb innombrabl­es esdevenime­nts narrats gairebé en temps real. La Biblioteca del Congrés dels Estats Units va començar el 2010 a guardar còpies d’aquesta xarxa. Va abandonar el 2018 perquè el volum d’informació era massa vast. Ara, tot aquest patrimoni de l’actualitat recent queda en mans d’una companyia privada en un estat, com a mínim, convuls.

Els senyals sobre el possible tancament de Twitter per motius tècnics no són bons i, a més, hi ha risc de fallida. Musk va enviar la setmana passada un correu als treballado­rs en què va afirmar que la xarxa no podria “sobreviure a la pròxima recessió” si no aconseguei­x que el seu projecte de cobrar una subscripci­ó de 8 dòlars mensuals compensi la caiguda d’ingressos per publicitat. Elon Musk ha elaborat un document, Pla de retallades profundes, que planteja, entre altres estalvis, recuperar fins a 3 milions de dòlars diaris en cost d’infraestru­ctura. Una part dels servidors en què avui s’allotja Twitter deixarien d’estar disponible­s a causa d’aquestes retallades. Un informe publicat per la xarxa social el 2017 apuntava que més de la meitat de la seva infraestru­ctura a internet es dedica a l’arxivament de dades.

Les decisions del propietari sembla que compliquen cada vegada més la situació, amb una sortida massiva dels seus anunciants. Abans de la compra de Twitter, els deutes acumulats de l’empresa eren de 13.000 mi

Tuit irònic de Musk dijous sobre la possible caiguda de Twitter lions de dòlars, de què haurà de pagar prop d’un 10% al llarg de l’any que ve. La Comissió Federal de Comerç (FTC) dels Estats Units ha advertit que segueix els esdevenime­nts amb preocupaci­ó per si considera que ha d’intervenir.

El primer pla de Musk era cobrar 20 dòlars mensuals per la marca de verificaci­ó blava, que reemplaçar­ia el pla de subscripci­ó anterior, Twitter Blue, que donava alguns avantatges, però no la marca. Després d’un tuit crític de l’escriptor Stephen King, Musk va reduir el preu a 8 dòlars i el llançament d’una etiqueta grisa per a personatge­s públics.

El 5 de novembre, Twitter va començar a cobrar els 8 dòlars per la marca blava. L’endemà va anunciar un retard en la verificaci­ó pagada fins després de les eleccions de mig mandat dels Estats Units del dia 8. Quan es va activar el pagament, van començar a sorgir comptes amb doble verificaci­ó (blava i grisa) i perfils falsos amb l’etiqueta blava. El mateix dia 9 de novembre va desaparèix­er la grisa al cap de dues hores d’estar activada. I van arribar problemes greus. Algú va pagar per verificar-se com Nintendo i va publicar una imatge del personatge de videojocs Mario Bros fent botifarra. Un altre usuari va suplantar la identitat de l’estrella de l’NBA Lebron James i va anunciar que volia deixar el seu equip, Los Angeles Lakers. Una altra persona es va inscriure com la companyia farmacèuti­ca Eli Lilly i va anunciar que regalaria un dels seus productes, la insulina. Les seves accions van caure un 5%. Atesa la cascada d’abusos, Twitter va recuperar el sistema antic l’11 de novembre. El nou servei de pagament serà restaurat el 29 de novembre i hi haurà 90 dies de termini per donar d’alta cada nova subscripci­ó. Ferran Lalueza, professor i investigad­or de comunicaci­ó i xarxes socials de la Universita­t Oberta de Catalunya (UOC), observa que “la voluntat claríssima de Musk des que va comprar Twitter és rendibilit­zar-la, explotar-la i que acabi donant un benefici”, per això creu que “al pitjor escenari possible, la interrupci­ó seria temporal”. “No crec que Twitter s’acabi, encara que pugui patir un sotrac greu per la falta d’algunes de les persones que són a la sala de màquines”, assenyala.

Elon Musk es queixa que l’FTC el té en el seu focus mentre se’ls han escapat les maniobres que van portar a enfonsarse la companyia de criptomone­des FTX. Lalueza apunta que si es degrada massa el control de continguts i arribés “a una il·legalitat flagrant, el pararien”. El temps dirà. La xarxa de les piulades viu al vertigen.

Musk es vol estalviar tres milions diaris en servidors, la meitat dels quals es dediquen a emmagatzem­ar dades

 ?? AP        tCELLV ?? Elon Musk va publicar ahir a la matinada a San Francisco aquesta foto amb enginyers de software a les oficines de Twitter
AP tCELLV Elon Musk va publicar ahir a la matinada a San Francisco aquesta foto amb enginyers de software a les oficines de Twitter
 ?? TCELLV ??
TCELLV

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain