La Vanguardia (Català)

Integració laboral de quilòmetre 0

- s e e ira

Hamza Niya va viatjar en pastera des del Marroc amb només 17 anys. Després de passar per Cadis i Barcelona, va estar en un centre d’acollida a Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà). Amb la majoria d’edat es va veure al carrer i en situació irregular. Algú va parlar a Hamza d’Egueiro, entitat de llarg recorregut (38 anys) en el tractament de trastorns addictius que, en paral·lel, ha posat en marxa altres projectes de gran importànci­a social. En Niya, de 23 anys, és un dels 16 joves extutelats que van emigrar sols i que Egueiro està ajudant amb el seu projecte Brots Verds de Valls. Exitosa barreja entre la inserció laboral de nois migrants, la prioritat absoluta i el consum de proximitat, un afegit feliç. L’associació va impulsar el 2020 aquesta iniciativa perquè va detectar una necessitat concreta en un dels contextos socials que millor coneix, Valls, on té la seu des de fa 35 anys, i el seu centre històric. Joves extutelats per la Generalita­t que quan fan els 18 anys es veuen sols i sense un futur clar. Més aviat tot el contrari. “La nostra voluntat sempre és aconseguir que la gent visqui millor; busquem solucions i una d’elles va sorgir als terrenys que tenim a Valls. Vam pensar que podrien conrear la terra i tenir la seva pròpia feina”, diu Jaume Vilanova, director d’Egueiro. L’Ajuntament de Valls va oferir a l’entitat fa un any i mig la possibilit­at de disposar d’una parada al mercat de la plaça de l’Oli, que cada dimecres i dissabte omple de vida el centre històric de la capital de l’Alt Camp. Dos dels joves venen a vendre al mercat i la resta conreen les fruites i verdures. Això ha assentat el projecte i ara estan constituin­t una cooperati

va perquè ells mateixos gestionin la producció i comerciali­tzació. Així es tancarà el cercle. Tot amb un objectiu gran i complex, que els joves migrants extutelats tinguin autonomia plena, sense dependre d’Egueiro ni de la solidarita­t. Encarrilad­a la inserció laboral, l’entitat ara ha trobat un obstacle inesperat: serioses dificultat­s perquè propietari­s de la zona vulguin llogar un habitatge als nois migrants, malgrat que disposen d’una nòmina i una situació regularitz­ada. “Estem travats, no se’ls vol donar l’oportunita­t. Hi ha casos de joves que estan contractat­s i han d’ocupar un pis. Treballem amb l’Ajuntament per trobar-hi una solució”, explica Vilanova, ànima d’Egueiro: 28 anys a l’entitat.

Des que va engegar, Brots Verds de Valls ha ajudat mig centenar de joves migrants extutelats. En Sadik, de 22 anys, també va viatjar amb una pastera des del Marroc. Ara se sent amb confiança. “En Jaume m’ha ajudat en tot”, diu, agraït. Vol estudiar mecànica. Mentrestan­t, conrea i ven verdures de quilòmetre 0.

El tracte amb les clientes, la majoria, afavoreix la maduresa dels joves, destaca Egueiro. L’associació, vinculada al tractament de drogodepen­dències, ha decidit obrir un altre front amb els menors que viatgen sols des dels seus països. “Intentem que el que fem tingui un sentit: crear feina, trobar-los un habitatge i la seva integració social”.

Els joves migrants sols, extutelats, estan a punt de llançar la seva cooperativ­a de fruita i verdura a Valls

 ?? Xavi Jurio ?? Dos dels joves migrants a la parada del mercat de Valls
Xavi Jurio Dos dels joves migrants a la parada del mercat de Valls

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain