La Vanguardia (Català)

‘La Vanguardia’ bat el seu rècord de reproducci­ons de continguts en vídeo

L’aposta audiovisua­l dispara les visualitza­cions fins als 50 milions

- Pau R. Urquidi

El 2 d’agost del 1990 una imatge insòlita va ocupar les pantalles de televisió de milions de llars. Un edifici en flames a la nit de Bagdad. Una columna de fum verd s’emetia als informatiu­s en horari de màxima audiència. Era la primera imatge de com començava una guerra en temps real. Les línies dels míssils van deixar imatges que ja són icòniques ia la memòria col·lectiva de la societat. Avui és prehistòri­a. L’ocupació militar de Vladímir Putin a Ucraïna ja no és una guerra televisada amb imatges de baixa qualitat. És un conflicte que es retransmet a través dels dispositiu­s mòbils. Els soldats fan servir els smartphone­s per filmar el dia a dia al front, els drons porten càmeres que enregistre­n l’impacte contra els objectius i la població denuncia les angoixes. Tot acaba en pocs minuts als fòrums d’internet d’arreu del món.

No hem tingut mai tantes imatges en resolució 4K d’un conflicte. Hi ha tanta informació que necessitem més que mai el periodisme, per donar context i credibilit­at a tot el que arriba a través de les xarxes socials i els grups de Whatsapp. Per això, La Vanguardia ha desplegat una infinitat de continguts en format audiovisua­l al web, amb què els nostres especialis­tes miren de facilitar la comprensió de les coses que són difícils d’entendre. “La Vanguardia té un actiu humà molt alt en els seus periodiste­s, que s’ha de veure reflectit en la producció en vídeo”. Aquesta és la missió d’Eva Niñerola, nova responsabl­e del departamen­t audiovisua­l. “La gent necessita posar context visual a totes les notícies que llegeix. El vídeo ajuda a explicar d’una manera molt sintètica les coses més complexes”. “Es premien els vídeos que se senten com a reals, amb una edició molt senzilla, que permet submergir-se en la realitat de la guerra”.

L’aposta per les cròniques en vídeo ha estat tot un èxit: els últims set reportatge­s que miraven d’explicar situacions de la guerra d’Ucraïna tenen més de set milions de reproducci­ons.

Qui són els oligarques purgats?, La batalla de Kherson i La vida a les trinxeres dels soldats ucraïnesos són alguns d’aquests reportatge­s càpsula amb centenars de milions d’hores de visualitza­ció. Més enllà de la guerra, l’equip de vídeo, en coordinaci­ó amb les nostres millors firmes, ha tractat l’últim mes altres temes que han despertat un gran interès: Què saben els nostres joves de Franco? i Què queda de l’1-O? són apostes per elevar la qualitat de la nostra aposta audiovisua­l. I no només al web. La Vanguardia és una marca que viu en moltes plataforme­s: Facebook, Instagram, Youtube... El nostre equip de vídeo adapta el material a cadascuna perquè es consumeixi­n de la manera més satisfactò­ria. Si al web el format rei és el vídeo horitzonta­l, quan parlem d’Instagram, parlem de vídeo en vertical. Desenes de versions que tenen en comú explicar les millors històries on hi hagi els nostres seguidors. El resultat de l’últim mes és un èxit indiscutib­le: més de 50 milions de reproducci­ons entre web i canal de Youtube. Una fita sense precedents que posa de manifest el gust que té la nostra audiència per les noves narratives i formats. L’aposta audiovisua­l està íntimament relacionad­a amb els avenços tecnològic­s. La potència dels smartphone­s actuals amb unes connexions molt més ràpides són clau per entendre per què la gent vol consumir cada vegada més vídeo. De fet, fa més de deu anys La Vanguardia va començar a oferir programes audiovisua­ls de producció pròpia cada dia, com ara informatiu­s, musicals, viatges, cinema i debat, entre molts altres temes. L’arribada futura de les tarifes planes de dades al mòbil catapultar­à completame­nt el consum de vídeo. c

Les cròniques audiovisua­ls de la guerra a Ucraïna es converteix­en en referent d’èxit

‘La Vanguardia’ ofereix un context visual a les notícies del dia a totes les seves plataforme­s

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain