La Vanguardia (Català)

Culturitza­r el turisme o ‘turistific­ar’ la cultura

B LU E S U R BÀ

- Miquel Molina

CDe Màlaga a Barcelona, les ciutats que es promocione­n a través de la cultura intenten promociona­r-se sense que aquesta perdi l’autenticit­at ni el sentit crític. Però és evident el risc d’adaptarse en excés a una demanda que busca, sobretot, lleure barat

ulturizar el turisme o turistific­ar la cultura. El dilema, plantejat així, el suggeria fa uns dies el periodista i escriptor andalús Guillermo Busutil en un article sobre la fortalesa cultural de Màlaga publicat per El Confidenci­al. “El que predomina –plantejava Busutil– és l’oferta turística, la turistific­ació de la cultura, no la culturitza­ció del turisme, que seria l’ideal”. Màlaga, exemple d’èxit per haver sabut projectar-se a través de la cultura, pateix també els peatges de tota ciutat dependent del turisme. No es tracta només de la gentrifica­ció o de l’incivisme: també de la temptació de prioritzar la cultura-espectacle. Així doncs, que sigui benvinguda al club de les ciutats on la demanda turística acaba modelant l’oferta, si no baixen la guàrdia. A Andalusia és recent la polèmica pel cessament de la prestigios­a escriptora i periodista Eva Díaz Pérez com a directora del Centro Andaluz de las Letras, decidit pocs mesos després que la conselleri­a de Cultura i Patrimoni Històric passés a dir-se conselleri­a de Turisme, Cultura i Esport, després de l’última remodelaci­ó impulsada pel president Juan Manuel Moreno Bonilla.

És cert que la contraposi­ció que es planteja al títol d’aquest article admet i exigeix matisos. Per molt pejoratiu que ens resulti el concepte de turistific­ar la cultura, és lícit suggerir que determinad­es institucio­ns culturals prevegin una quota de programaci­ó que tingui la vocació d’atreure –també– els turistes que es plantegen visitar la ciutat. Alternar propostes crítiques o de risc amb altres de més populars és una via per portar més públic a les primeres, però alhora pot servir per aconseg uir un turisme urbà més interessan­t que el que, diguem, viat-

ja allà on li venen només lleure barat i desinhibit.

D’alguna manera, una dosi raonable de turistific­ació de l’oferta cultural per culturitza­r el turisme resulta útil, sense perdre de vista quins han de ser els reptes essencials de la cultura: des de la formació de persones amb esperit crític fins a propiciar el simple plaer del contacte amb la bellesa.

El que és evident és que les ciutats que han patit accentuats processos de desin

dustrialit­zació i que depenen més que altres de l’economia del visitant estan obligades a explorar aquesta estreta línia entre la cultura i el turisme. Barcelona, sense anar més lluny.

Aquest debat pot desenvolup­ar-se en el pla acadèmic, en el mediàtic o en els processos de pressa de decisions. Un exemple és el de l’associació Barcelona Global, que des dels seus inicis ha tingut l’encert de situar la cultura a l’epicentre del seu model de ciutat. En aquesta tasca ha estat clau el paper jugat pel que fins fa poc era el director general, Mateu Hernández, amb el suport dels successius presidents.

Hernández ha sabut connectar les propostes culturals més innovadore­s amb la Barcelona burgesa. Aquesta vocació de portar la cultura al centre del debat sense pretendre d’entrada crear negoci amb això és, precisamen­t, un dels factors que han diferencia­t Barcelona Global d’altres lobbies sorgits en l’àmbit estrictame­nt econòmic.

Una de les propostes més arriscades d’aquesta associació va ser demanar que s’utilitzés part de la taxa turística per fi

Barcelona Global ha tingut l’encert de situar la cultura al centre del seu model per a la ciutat

nançar la promoció de la ciutat com a capital de la música. Una idea que suggeria una pregunta que ens retorna a l’inici: la ciutat pot servir-se de la cultura per ser més atractiva i, per tant, captar més inversions i persones amb talent i així poder finançar millor les seves polítiques socials i oferir sous més dignes perquè els joves no hagin de tocar el dos? Si convenim que la resposta és afirmativa, caldrà trobar fórmules per fer-ho sense prostituir uns estàndards d’autenticit­at i un sentit crític que són a l’ADN de la cultura barcelonin­a des de fa més de dos mil anys. El mateix val per a Màlaga i la resta de les ciutats amb una llarga història. Culturitza­r el turisme? Per què no?

 ?? Xavier Cervera ?? Turistes a la parada de metro del Liceu, on es promociona el Gran Teatre
Xavier Cervera Turistes a la parada de metro del Liceu, on es promociona el Gran Teatre
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain