La Vanguardia (Català)

Espanya accepta el repte

-

Al calendari d’activitats de la FIFA durant el Mundial de Qatar, la por de la calor es pot percebre fàcilment. Tret d’alguns valents, entre els quals hi ha l’Espanya de Luis Enrique, la majoria de seleccions tenen planificad­es les seves sessions d’entrenamen­t a partir de les dues o tres de la tarda, quan el termòmetre comença el seu lent descens sense arribar mai a donar una treva total. Al desert, la calor mana i tothom n’era conscient abans de jugar el Mundial.

Gal·les és el millor exemple del que està succeint els primers dies de concentrac­ió mundialist­a. El seu selecciona­dor, Rob Page, havia programat tots els entrenamen­ts a les 13.30 hores i, després de comprovar el que esperava als seus homes, els ha endarrerit tots un mínim de dues hores i mitja. Bèlgica o el Canadà, per exemple, han optat per començar amb sessions gairebé nocturnes amb llum artificial i esquivar les pitjors hores.

Al si del cos tècnic d’Espanya, per part seva, la temperatur­a a l’hora de treballar també era un assumpte pendent abans d’aterrar a Qatar i, després d’una primera presa de contacte, no s’ha tancat del tot però ha passat a ocupar un lloc més secundari. A Luis Enrique sempre li ha agradat treballar amb planificac­ió. A cada aturada de seleccions, el departamen­t de comunicaci­ó de la RFEF envia una agenda detallada amb totes les activitats previstes, incloses totes les sessions d’entrenamen­t. No ha succeït així a Qatar, on de moment es prenen les decisions dia a dia.

Des d’un inici, la idea del selecciona­dor era la de treballar als matins amb els seus homes a Doha i disposar d’una agenda més alliberada a les tardes per tenir marge de maniobra. Si cal encaixar una sessió de vídeo o un segon entrenamen­t, exercitar-se a primera hora ho facilita tot. També és així per als futboliste­s, que poden relaxar-se la resta del dia i alliberar tensions. Però fins que no es trepitgés terra qatariana i els internacio­nals treballess­in amb la calor del desert, no es podia planificar a mitjà o llarg termini. La selecció espanyola va completar ahir el seu segon entrenamen­t a Qatar University: el primer d’horari matinal sota un sol que abrasa qualsevol. El termòmetre va assolir els 30 graus tot i que la sensació era bastant pitjor, amb l’afegit que la humitat fregava un 60%. Malgrat tot, el resultat va ser molt satisfacto­ri i les primeres incògnites van començar a aclarir-se. “Sí, fa solet i una mica de calor, però jo vinc de Londres i no em puc queixar.

Hem treballat molt bé, després m’he banyat i estava com nou”, feia broma César Azpilicuet­a, un dels veterans, resumint la sensació general del vestidor. La reacció dels jugadors va ser molt bona, tal com confirma una font de l’expedició espanyola, i la preocupaci­ó ha disminuït ràpidament. En previsió del que pogués passar, els preparador­s físics havien instruït els jugadors, que no van parar d’hidratar-se durant la sessió per combatre les altes temperatur­es.

Però la cosa no va passar d’allà, Luis Enrique ha decidit mantenir la franja horària matinal almenys fins al debut contra Costa Rica i l’ha ajustada amb prou feines a mitja hora abans. Espanya ha acceptat el repte.

“Vinc de Londres i no em puc queixar: després un bany d’aigua freda i com nou”, va resumir Azpilicuet­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain