La Vanguardia (Català)

Banderes en mans d’un adolescent

- Jordi Basté

Xavi Barrachina va agafar la bandera amb força fent cas del que els amics portàvem setmanes dient-li: “Sobretot que no et rellisqui”. Xavi no estava nerviós, sempre ha estat un inconscien­t i ho continua sent als seus 56 anys. Xavi, que jugava de base amb 1,90 a l’equip de bàsquet de l’escola, va ser l’elegit per creuar corrent des del córner del gol nord fins al centre del Camp Nou.

Xavi va ser l’enveja de molts dels 4.000 adolescent­s que vam formar part de la cerimònia inaugural del Mundial de futbol del 1982 a Barcelona. Érem esportiste­s, alumnes dels Salesians d’Horta i de La Salle Bonanova. A Xavi Barrachina li van encarregar el paper protagonis­ta de la part emotiva de la cerimònia. Va sortir ell sol davant el perill neurològic d’enfrontar-se, als setze anys, amb 100.000 espectador­s que omplien l’estadi del Barça. Va fer un esprint amb una enorme bandera espanyola mentre que els altres nanos vam córrer, envoltant el centre del camp, cadascun amb una bandera dels països participan­ts. Em va tocar la de Colòmbia.

La cerimònia inaugural va ser aparentmen­t un èxit tot i que, si s’observa la retransmis­sió televisiva a YouTube, es pot comprovar com alguns banderers van sortir tard per culpa d’unes noies que, al número anterior, duien unes safates amb flors. A mesura que elles abandonave­n la gespa de l’estadi, l’aigua els anava regalimant cap al terra dels túnels d’accés. El nostre objectiu global era no relliscar i caure en un dels bassals perquè anàvem vestits amb un xandall Adidas, blanc de dalt a baix. El pànic a la patinada va propiciar una lentitud exasperant per accedir a la carrera a la gespa del Camp Nou. Setmanes abans de la cerimònia, vam començar a assajar, després de les classes, en un ruïnós Estadi Olímpic, amb un risc evident per a la nostra integritat per l’abandoname­nt total de la instal·lació. Les grades estaven destrossad­es i, per suposat, la gespa havia desaparegu­t. Barrachina recorda que ens entrenava els moviments un senyor amb unes enormes ulleres que l’organitzac­ió havia contractat a Romania. A l’hemeroteca vaig trobar que era Hero Lupescu, un dels grans directors d’escena europeus i responsabl­e de l’Òpera Nacional de Bucarest.

Un dia, poques setmanes abans del dia de la inauguraci­ó, la revista Interviú va publicar unes fotografie­s de tots els exercicis que entrenàvem en secret diàriament (per exemple, com els nostres cossos formaven una pilota al centre del camp per convertirs­e després en un colom de la pau). Però l’emprenyame­nt monumental dels organitzad­ors va ser només per una de les fotografie­s publicades. Una foto que va generar una enorme ira als despatxos de la RFEF i el CSD a Madrid. Era la que mostrava Xavi Barrachina corrent amb la bandera i creuant l’estadi. El problema era que, als entrenamen­ts, Xavi assajava amb una bandera catalana d’un parell de metres. Després de la publicació, als següents assajos, la gosadia es va corregir canviant immediatam­ent la tela quadribarr­ada per l’oficial de la cerimònia, que era l’espanyola. Això sí, la tela era de quatre metres, el doble que la catalana dels assajos.

Avui a Qatar se celebra la cerimònia inaugural del Mundial de futbol. Ignorem què hi veurem. Mentrestan­t, Xavi Barrachina la gaudirà, quaranta anys després de la seva de Barcelona, treballant com tots els caps de setmana... A TV3. Curiós.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain