La Vanguardia (Català)

La fallida d’FTX desencaden­a una crisi històrica al món de les cripto

El sector viu un retrocés en credibilit­at i creixen les veus a favor de la regulació

- Blanca Gispert

El món cripto viu una crisi històrica amb la fallida d’FTX, la plataforma de dipòsit i intercanvi de criptoacti­us. Era el quart gegant del sector –va arribar a estar valorat en 32.000 milions– i, en tot just tres dies, ha deixat tirats un milió de clients, amb un forat de 8.000 milions de dòlars. “És una catàstrofe, la pitjor crisi que ha viscut el sector. És com si el BBVA, que també està valorat en uns 30.000 milions, hagués desaparegu­t d’un dia per l’altre i hagués deixat els seus clients sense la possibilit­at de recuperar els diners”, lamenta Eneko Knörr, inversor en startups i cofundador d’Onyze, empresa de custòdia d’actius digitals. El pitjor, adverteix, potser encara ha de venir. La fallida d’aquesta plataforma podria provocar un efecte dòmino i tombar altres plataforme­s d’exchange. De fet, BlockFi s’està preparant per iniciar el mateix procés de fallida i Crypto.com, una altra plataforma popular, també podria caure.

No és una situació inèdita. El 2014, quan el sector era incipient, la plataforma japonesa Mt. Gox també va fer fallida. Controlava un 70% de les transaccio­ns de bitcoin i va tenir un forat d’uns 500 milions de dòlars. “Allò també va desencaden­ar una crisi greu i llavors el sector va trigar dos anys a recuperar la reputació”, recorda l’inversor, que considera que ara, en el millor dels casos, la credibilit­at es recuperarà d’aquí un any. I afegeix: “Un altre fet significat­iu és que els fons de pensions i de capital risc que havien començat a invertir en cripto ara s’estan retirant”.

Queden lluny els mesos de pandèmia durant els quals el bitcoin –i 10.000 criptomone­des més– van disparar el seu valor i van atreure milers de clients d’arreu del món a través d’aplicacion­s mòbils a l’abast de joves i inexperts. Les bones perspectiv­es es van començar a truncar a inicis d’aquest any en un fenomen que va ser batejat com el criptohive­rn. Van col·lapsar les plataforme­s Terra-Luna i Celsius i empreses referents com Coinbase, Crypto.com o Gemini van protagonit­zar acomiadame­nts massius. Segons dades de Coinopsy, més de 2.000 criptomone­des han desaparegu­t els últims anys. I el bitcoin, la moneda reina, que és considerad­a un valor refugi al sector, ha vist com s’enfonsava la seva cotització (vegeu gràfic).

En aquest criptohive­rn, la fallida d’FTX ha estat la pitjor ratxa d’aire fred. Ha arribat el punt que s’alcen veus a favor de la regulació. “Els més puristes hi estaran en contra, perquè la intervenci­ó d’un tercer va en contra dels principis de la tecnologia blockchain, que sustenta l’activitat de les criptomone­des, però l’aparició de xiringuito­s i de fraus ha posat en evidència la urgència d’una normativa”, apunta

Alex Fernández, fundador l’empresa de caixers Bitbase.

A la Unió Europea, les esperances són al reglament MiCa, que entrarà en vigor el 2023. “La normativa regularà les transaccio­ns amb criptoacti­us, la gestió de les dades, les identitats i les claus. A més, cada Estat haurà d’impulsar la creació d’un organisme regulador independen­t, dedicat nomésa fiscalitza­r el sector cripto”, apunta Emilia Zaballos, advocada i presidenta de l’Associació d’Afectats per Inversions en les Criptomone­des. Alhora, Zaballos lamenta que a Espanya persisteix­i un buit lede

Les esperances ara són al reglament europeu MiCa, que exigirà més controls i transparèn­cia

A Espanya encara no hi ha cap condemna per estafes relacionad­es amb la inversió en criptomone­des

gal malgrat la popularita­t que ha guanyat el sector cripto entre els consumidor­s millennial­s, com advertia aquesta setmana el Banc d’Espanya. Segons càlculs d’aquest mateix organisme, el 2021 es van arribar a transaccio­nar 60.000 milions d’euros, una mitjana que s’acosta als 1.300 euros per habitant.

En aquest sentit, Zaballos apunta que la desregular­ització del sector incentiva l’activitat dels estafadors. “Calculem que a Espanya hi ha uns 8.000 afectats”, assegura la presidenta d’aquesta entitat, la més gran d’Espanya. De moment, no hi ha cap condemna, però sí diversos casos col·lectius presentats i en tramitació davant l’Audiència Nacional.

“Hem denunciat delictes d’estafa, apropiació indeguda, delictes contra la Hisenda pública, suplantaci­ó d’identitat o de publicitat enganyosa”, indica l’advocada, que persegueix l’activitat presumptam­ent fraudulent­a de plataforme­s com Algorithms Arbistar, Nimbus o Kuailian.

 ?? ?? La fallida de la plataforma FTX ha suposat un retrocés per al sector
La fallida de la plataforma FTX ha suposat un retrocés per al sector
 ?? ??
 ?? Xavcer Cervera ??
Xavcer Cervera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain