La Vanguardia (Català)

Les empreses espanyoles pateixen a Alemanya per l’‘hivern energètic’

Diversos grups industrial­s s’enfronten a problemes logístics i de subministr­ament

-

Les grans empreses espanyoles amb presència a l’exterior assenyalen de manera unànime Ucraïna i la invasió russa com la principal incertesa per als seus negocis a les seves últimes presentaci­ons de resultats.

A la regió d’Europa més afectada, la vista està posada ara sobretot a Alemanya, on es preveu una imminent recessió i on les empreses espanyoles compten amb un fort desplegame­nt en sectors a priori inaccessib­les, com l’industrial. L’última dècada, els inversors espanyols han dedicat 12.690 milions d’euros a Alemanya, només per darrere dels 49.381 milions del Regne Unit i els 39.390 milions dels Estats Units, segons dades de la Secretaria d’Estat de Comerç. Des del començamen­t de l’any que les inversions a Alemanya assoleixen els 504 milions i superen les dirigides al Regne Unit.

Tot aquest esforç és el que està ara sota pressió a causa de les pujades de costos energètics, els riscos de subministr­ament, una inflació superior a un 10% i el retrocés de l’economia. La Comissió Europea preveu que el PIB d’Alemanya caigui un 0,6% el 2023, amb una inflació d’un 7,5%, un pronòstic pitjor que el de la mitjana de l’eurozona i d’Espanya, on hi haurà un creixement d’un 1% i una inflació d’un 4,8%. Es gira la truita i la locomotora europea es prepara per frenar mentre els vagons de cua com l’espanyol encara prosseguei­xen la marxa.

Les empreses espanyoles citen el cost energètic i el laboral com la inquietud més immediata. L’Institut de Comerç Exterior (Icex) xifra en 194 les empreses espanyoles domiciliad­es a Alemanya.

Allà hi ha comptades Telefónica, Santander, BBVA o Acciona. També és possible allotjarse en un Abba, Barceló, Hotusa, Meliá o NH, vestir-se d’Inditex i Mango, brindar amb Freixenet i Codorníu o berenar amb Argal i Campofrío. La llista és molt llarga i inclou també Grifols, Indra, Mapfre o Prosegur.

Tot i això, la gran prova d’estrès serà per a les empreses industrial­s a causa del cost elevat de l’energia. Les comandes industrial­s van en retrocés i la desconnexi­ó davant el gas rus depèn en bona mesura de les dues regasifica­dores que es construeix­en molt de pressa i en què participen dues empreses espanyoles: Sener i Cobra (acabada de vendre a la francesa Vinci).

Un bon termòmetre industrial al país és l’espanyola Acerinox, que va comprar VDM fa dos anys i que, des d’aleshores, compta amb cinc fàbriques a Alemanya, inclosa una acereria, molt intensiva en el consum d’energia. “Els grans reptes actuals són els preus de l’energia, la logística i els problemes de subministr­ament”, diuen des de l’empresa. La indústria química i l’aeroespaci­al van bé, mentre que l’automoció se’n ressent. Fonts del sector de l’automo

A més de la indústria, Telefónica, BBVA, Grifols, Freixenet o Codorníu operen al país

ció asseguren que la demanda continua sent sòlida i que el problema rau en la falta de xips i en la lenta arrencada de les plantes ‘mirall’ que supleixen els proveïdors ucraïnesos. El fabricant de carrosseri­es i xassissos Gestamp hi té tres plantes, davant les set de l’especialis­ta en interiors Antolin i les tres del de mecanismes Cie. Aquestes empreses espanyoles treballen per a gegants com el Grup Volkswagen, BMW o Mercedes.

Els fabricants espanyols de trens Talgo i CAF depenen de contractes amb diverses autoritats locals. CAF fabrica a Hennigsdor­f i Talgo és el soci de la Renfe alemanya, la Deutsche Bahn, amb la qual actualment té una comanda de 550 milions d’euros. L’espanyola Fagor porta des del 2017 fent-se un lloc i produint electrodom­èstics a Hilpoltste­in. Gonvarri té dues fàbriques i, en la construcci­ó, Hochtief, propietat d’ACS, és un actor rellevant.

 ?? CLEMENS BILAN / E$E ?? Alemanya entrarà l’any que ve en recessió, segons les previsions de la Comissió Europea
CLEMENS BILAN / E$E Alemanya entrarà l’any que ve en recessió, segons les previsions de la Comissió Europea

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain