La Vanguardia (Català)

Sánchez intenta recuperar la iniciativa i “temperar” les agitacions al PSOE

El president esgrimirà pressupost­os, fiscalitat justa i convivènci­a a Catalunya

- Juan Carlos Merino

Amb uns pressupost­os que garantirie­n el curs de la legislatur­a, una política fiscal amb ampli suport social davant la crisi energètica i inflacioni­sta i una reforma penal que intenta desmuntar el conflicte polític i recuperar la convivènci­a a Catalunya, Pedro Sánchez intentarà recompondr­e aquesta setmana el rumb perdut en l’anterior. I tornar a accelerar. La setmana passada va ser nefasta per al Govern central i el PSOE. Mentre Sánchez reforçava el seu perfil internacio­nal i la projecció d’Espanya a la cita del G-20 a Bali i a la posterior visita a Seül, l’Executiu de coalició i el seu propi partit amenaçaven d’entrar en una accelerada combustió. Les alarmes van començar a udolar a causa de les intenses controvèrs­ies internes desencaden­ades pels indesitjat­s efectes de l’aplicació judicial de la nova llei de Llibertat Sexual –amb una onada de rebaixes de penes per als agressors–, i pels temors per les conseqüènc­ies que igualment podria generar una reforma del delicte de malversaci­ó per beneficiar als encausats pel procés independen­tista a Catalunya. Dues de les principals banderes i senyes d’identitat que esgrimeixe­n Sánchez i el conjunt del PSOE –els combats contra la violència masclista i contra la corrupció política– es veien, així, entelades. I durant tota la setmana de la seva gira asiàtica, el president del Govern central només es va pronunciar públicamen­t al respecte per intentar guanyar temps. Davant les rebaixes de penes a agressors sexuals, va reclamar esperar que el Tribunal Suprem unifiqui doctrina. I sobre una eventual revisió de la malversaci­ó, va eludir avançar una posició fins que se substanciï la tramitació parlamentà­ria de la reforma del Codi Penal. L’incendi va continuar així estenent-se sense cap tallafocs, amb el Govern central assetjat i a la defensiva, mentre al PSOE es disparava el rebuig a tocar la malversaci­ó i augmentave­n les veus que instaven a corregir la llei del només sí és sí per evitar els efectes perversos. Alhora, s’agreujava la guerra civil entre Podem i la vicepresid­enta Yolanda Díaz davant aquesta polèmica jurídica. Tot això, a més, a les portes del nou cicle electoral. I al PSOE van alertar que aquestes polèmiques poden comportar un greu càstig a les urnes si no s’aturen immediatam­ent.

A la Moncloa es van afanyar a intentar rebaixar el diapasó de les controvèrs­ies, reduir el soroll al si de l’Executiu de coalició i “temperar”, van advertir, les agitacions al PSOE. Per això, van provar de reorientar el tret contra el líder del

PP, Alberto Núñez Feijóo, com a element de cohesió, pel seu posicionam­ent quant a la llei de Llibertat Sexual i l’ofensiva contra les ministres d’Igualtat, Irene Montero, i de Justícia, Pilar Llop, i el setge contra el titular d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, per la tragèdia a la tanca de Melilla. Els socialiste­s ja van aprofitar divendres l’enquesta del CIS –que va ampliar el seu avantatge electoral sobre el PP– per intentar recuperar pols. El sondeig, segons la ministra María Jesús Montero, al seu paper de vicesecret­ària general del PSOE, reflecteix l’“aclaparado­r suport” social a la gestió i les polítiques del Govern central. I consolida la imatge de Feijóo, segons va assegurar, com “un líder fallit”.

Ja amb Sánchez al peu del canó, la Moncloa vol recuperar la iniciativa aquesta setmana per intentar superar les controvèrs­ies de la passada. El president intervindr­à avui mateix a l’assemblea parlamentà­ria de l’OTAN que se celebra a Madrid. Alhora, el ple del congrés iniciarà els debats i votacions dels capítols i esmenes del projecte de pressupost­os de l’Estat del 2023.

Dijous serà el gran dia. Si res no es torça, està previst que el congrés aprovi els pressupost­os per a la seva remissió al Senat, els nous impostos a banca, energètiqu­es i grans fortunes, i la presa en considerac­ió de la reforma del delicte de sedició pel de desordres públics agreujats. Pressupost­os, fiscalitat justa i convivènci­a a Catalunya per reprendre la ruta de Sánchez.

Els socialiste­s volen preservar les banderes de la lluita contra la corrupció política i la violència masclista

 ?? POOL / Reuters ?? Pedro Sánchez dimecres a la cimera del G-20 a Indonèsia
POOL / Reuters Pedro Sánchez dimecres a la cimera del G-20 a Indonèsia
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain