La Vanguardia (Català)

Un fantasma recorre Occident...

- Josep Miró i Ardèvol

Parafrasej­ant la primera línia de text del Manifest comunista, es pot dir que un fantasma recorre Occident i es diu dreta alternativ­a. O extrema, radical, populista, a gust del lector. Aconseguei­x el 20% dels vots a Europa, governa a Polònia, Hongria i Itàlia. Són partits de govern a Suïssa, Eslovènia, Suècia i Àustria, com a mínim. Ha disputat la presidènci­a de França en les dues últimes convocatòr­ies electorals, i domina les dues cambres al Brasil, i la Cambra de Representa­nts als Estats Units. Constituei­x un conjunt heterogeni, dotat de trets comuns, entre els quals destaca el sorgit de la col·locació de la tercera llei de Newton a l’ordre humà: la reacció. Tota ideologia que exerceix una força que violenta una part del cos social desenvolup­a una força d’intensitat semblant en sentit oposat.

Hi ha, en l’examen d’aquesta realitat política, un error de perspectiv­a, que defineix bé aquesta frase de Confuci: “Quan el savi assenyala la Lluna, el neci mira el dit”. S’actua així quan s’inverteix tot el temps a desqualifi­car aquests partits, sense atendre les causes que els han portat a créixer en vots. Passa quan la mirada prescindei­x de la realitat, que com sempre els llibres ajuden a comprendre. En suggereixo un d’imprescind­ible sobre els Estats Units. Es tracta de Hillbilly, una elegía rural. Memorias de una familia y una cultura en crisis, de J.D. Vance, membre d’una d’aquestes famílies pobres, antic marine, doctor en Dret a Yale, convertit al catolicism­e el 2019, i ara senador republicà per Ohio. Però n’hi ha més: La sociedad decadente, de Ross Douthat, El desmoronam­iento, de George Packer, i els de dos autors francesos, FrançoisXa­vier Bellamy amb Los desheredad­os, i un especialis­ta en el tema, Christophe Guilluy, de qui destaco No society. També fomenta la reacció, l’estrabisme polític i mediàtic, que només veu el populisme i radicalism­e en l’espai dret, però ignora aquest mateix radicalism­e, fins i tot augmentat, en l’esquerre; comunisme, chavisme, revolucion­arisme de l’“assalt al cel”. La reacció també és resultat del deterioram­ent d’una part de la classe mitjana i de l’empobrimen­t de les classes populars. El vot a Giorgia Meloni procedeix en un 30% dels treballado­rs, i en un altre 30% dels empresaris, sobretot petits i mitjans, i Le Pen reuneix el 64% dels obrers. No és significat­iu que els votants de la CUP siguin els de nivell més alt d’ingressos? El menyspreu no és només econòmic. Quan s’envia la policia de Catalunya a aturar un autobús perquè porta com a eslògan “Les niñes no existen”, com relatava amb brillantor Josep Martí Blanch a “Deixeu-nos pensar i parlar en pau” (Opinió, 13/XI/2022), allò que s’assenyala és la seva expulsió de la vida pública. Els fan tornar primer contracult­urals, després dissidents, fins que, potser, es converteix­in en alternativ­a per guanyar el poder. Hi ha en aquesta persecució una ideologia supremacis­ta d’un determinat liberalism­e i progressia, que considera que els que no pensen com el poder han de ser reeducats, tant si vols com si no vols, amb diners públics. També hi influeix la destrucció sistemàtic­a de les grans identitats naturals, fonament i sentit de les nostres vides, la fe religiosa, la nació o la pàtria, la família, ser home o dona, a càrrec de l’última ideologia que ha parit Occident: la concepció gender.

I la reacció, o la definició d’una alternativ­a cultural a ella, constituei­x part dels corrents que alimenten l’èxit de la dreta. I va a més, perquè tots els excessos provoquen i la virtut és just al mig.

Hi ha causes que es donen més en un país que en un altre, com la reacció al desert demogràfic, el menyspreu a la família amb fills, la immigració o, com en el cas de Suècia, l’augment de la criminalit­at.

No crec que aquest fantasma que recorre Occident sigui la solució, però sí que entenc que és una reacció que en forma part davant les grans ruptures i crisis que ens estan destruint.

Es desqualifi­quen els partits de la dreta alternativ­a, sense atendre les causes que els han portat a créixer en vots

 ?? YARA NARDI / Reuters ??
YARA NARDI / Reuters
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain