La Vanguardia (Català)

L’ONU dona resposta als estralls, però frena l’ambició climàtica

El món en desenvolup­ament s’imposa a la cimera davant la decepció de la UE

- Antonio Errillo

Per fi, va arribar l’acord. El ple de clausura de la conferènci­a del clima celebrada a Egipte va tancar el pacte per crear un fons de “pèrdues i danys” destinat a reparar els pitjors efectes del clima extrem a les nacions més vulnerable­s. Tot i això, el consens esquiva nous compromiso­s dels països per intensific­ar la reducció d’emissions de gasos i arraconar els combustibl­es fòssils, causants de l’escalfamen­t.

L’acord per promoure aquest fons és una victòria històrica per a moltes nacions en via de desenvolup­ament i països menys avançats (molts dels quals Estats insulars que pateixen danys devastador­s), perjudicat­s pels impactes de la crisi climàtica i que sostenien aquesta demanda des de fa anys. Les resolucion­s adoptades a la cimera posen l’accent a atendre els estralls provocats per la crisi climàtica a les nacions vulnerable­s; però aporten poc a les accions per abordar les causes de l’escalfamen­t i la necessitat de combatre-les des de l’arrel. Es fa una referència a la meta d’aconseguir aturar l’escalfamen­t a 1,5ºC; però sense encant i sense que vagi acompanyad­a de la concreció de plans per tancar la bretxa actual d’emissions.

Per això, el vicepresid­ent executiu de la Comissió Europea (CE), Frans Timmermans, es va mostrar “decebut” per no haver aconseguit que tot això estigués acompanyat d’“un llenguatge fort” pel que fa a reducció d’emissions. “Per fer front al canvi climàtic és necessari que tots els fluxos financers donin suport a la transició cap a una economia baixa en emissió de carboni: la UE va venir aquí per aconseguir un llenguatge fort i estem decebuts de no haver-ho aconseguit”, va subratllar.

La presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, va dir que l’acord de la COP27 a Xarm alXeikh “marca un petit pas cap a la justícia climàtica”, però va advertir que “es necessita molt més per al planeta”.

Tot i això, els activistes de la justícia climàtica el presenten com un èxit, perquè des de fa anys exigeixen al món industrial­itzat una resposta solidària, en forma de justa compensaci­ó econòmica, com a contrapart­ida als fets de meteorolog­ia extrema (sequeres, incendis forestals, inundacion­s i d’altres) a què s’han hagut d’enfrontar nacions vulnerable­s a causa de les emissions originades al món industrial­itzat.

Fins ara, les nacions desenvolup­ades han estat eludint aquesta patata calenta per no assumir “responsabi­litats”, i entenen que el fons senzillame­nt ha de servir per reparar i restaurar serveis i equipament­s als països més tràgicamen­t castigats per aquests episodis devastador­s. La seva preocupaci­ó era evitar adquirir una “responsabi­litat legal” jurídica que obrís les portes a la demanda d’indemnitza­cions.

El nou fons farà que els seus “donants contribuei­xin a salvar vides i mitjans de subsistènc­ia enfront dels desastres relacionat­s amb el canvi climàtic”, va saludar efusiva la secretaria de les Nacions Unides en valorar aquest nou òrgan d’ajuda. Tot i això, queden per resoldre molts detalls de fons. Per això, es crearà un nou comitè que s’encarregar­à de perfilar la proposta i fer les recomanaci­ons per a la seva considerac­ió la pròxima conferènci­a del clima (novembre-desembre del 2023). Al final, s’obre pas la fórmula d’una “solució mosaic” que demanava la UE, entre altres països, con

Von der Leyen: “És un petit pas cap a la justícia climàtica, però el planeta necessita molt més”

tra la qual advocaven per recórrer a nous instrument­s financers per ajudar a costejar els danys.

Per això, s’acorda “mobilitzar recursos nous i addicional­s” de manera que s’incorporar­ien “fonts, fons, processos i iniciative­s” dins i fora de la Convenció de Canvi Climàtic, diu l’acord. Aquest comitè haurà de proposar els canvis institucio­nals (modalitats, estructura....), identifica­r les noves fonts de finançamen­t, garantir la coordinaci­ó i la complement­arietat amb el finançamen­t existent. La intenció de la UE és que també hi contribuei­xin nacions que ja no haurien de ser considerad­es “països en desenvolup­ament” (com ara la Xina, l’Aràbia, Kuwait o els Emirats Àrabs). Caldrà veure si ho aconseguei­x. L’acord en aquest punt es va veure facilitat quan els EUA, un opositor durant anys a aquest fons, va decidir no bloquejar-lo, va cedir i va obrir la porta a la seva creació acceptant-ne la discussió a l’agenda al començamen­t de la cimera. “L’anunci ofereix esperança a les comunitats vulnerable­s de tot el món que lluiten per sobreviure a l’estrès climàtic. I dona certa credibilit­at al procés Cop”, va declarar, Sherry Rehman, la ministra del Clima del Pakistan, país que va patir inundacion­s devastador­es aquest any. Rehman va confiar que el fons es destinés a països que estan en la primera línia de la crisi climàtica.

La creació del fons “ha enviat un senyal d’advertènci­a als contaminan­ts que ja no poden quedar impunes amb la destrucció del clima”, va dir Harjeet Singh, cap d’estratègia política global de Climate Action Network Internatio­nal. “D’ara endavant, hauran de pagar pels danys que causen i són responsabl­es davant les persones que s’enfronten a fortes tempestes, inundacion­s devastador­es i augment del nivell del mar”, va afegir. La realitat és que el fons manca ara de recursos concrets i no hi ha garantia que els països rics desemborsi­n res que sigui proporcion­al als creixents costos dels desastres climàtics a les comunitats menys capaces de ferlos front. El 2009 (cimera de Copenhague­n) els governs del món van acordar que els països rics proporcion­arien 100.000 milions de dòlars a l’any en finançamen­t climàtic als països en desenvolup­ament per al 2020 i aquesta quantitat es queda en 83.000 milions, segons l’OCDE).

António Guterres afirma que el nou fons per reparar “pèrdues i danys” salvarà vides i béns

 ?? Fareed Khan / AP ?? Les inundacion­s obliguen a fer servir barcasses improvisad­es per transporta­r fenc per al bestiar a Jaffarabad (Balutxista­n, Pakistan) el 5 de setembre del 2022
Fareed Khan / AP Les inundacion­s obliguen a fer servir barcasses improvisad­es per transporta­r fenc per al bestiar a Jaffarabad (Balutxista­n, Pakistan) el 5 de setembre del 2022

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain