La Vanguardia (Català)

Nou raons per les quals Xarm al-Xeikh no passarà a la història

- A Cerrillo

Almenys hi ha nou raons per les quals la conferènci­a a Xarm alXeikh (Egipte) no passarà a la història. Són aquestes:

1. La meta d’1%&'C pe()i*+ L’acord és molt feble en aquest punt, malgrat les múltiples evidències de l’escalfamen­t que hi ha hagut aquest any. Es fa referència a la necessitat de prosseguir els esforços per aturar l’escalfamen­t a 1,5ºC; però això no va acompanyat d’una exigència més gran per reforçar els plans d’acció climàtica a fi de tancar la bretxa de l’excés d’emissions. Les últimes hores, l’acord es va debilitar relegant la meta d’escalfamen­t màxim en 1,5ºC a l’apartat de Ciència de la resolució, com en un gest de restar-li força política. Això no va passar a Glasgow (2021).

2. ,ne(-ia ./00i1

Els països no han anat a atallar l’origen de les causes dels impactes de l’ús de l’energia fòssil i no van acordar una reducció gradual de tots els combustibl­es fòssils, com haurien pogut fer seguint l’exemple de la COP de Glasgow, on sí que es va fer una crida a reduir progressiv­ament l’ús del carbó.

3. Ca(2ó

Es demana d’eliminar de manera gradual l’energia del carbó, així com “l’eliminació gradual dels subsidis ineficient­s als combustibl­es fòssils” (tret que es compensin amb tecnologie­s de captura i emmagatzem­ament de CO ). 3. 4,ne(-ie0 2ai5e0 en emi06 0i7n08

El nou llenguatge emprat parla d’energia de “baixes emissions” –juntament amb les fonts renovables–, un terme nou que ha estat encunyat i és indefinit. Es podria fer servir per justificar el desenvolup­ament de nous combustibl­es fòssils.

&. Acci7n0 )71*nt9(ie0

Frenar l’escalfamen­t a 1,5°C requereix reduccions de gasos hivernacle “ràpides, profundes i sostingude­s” d’un 43% per al 2030 en relació amb el 2019. S’insta les parts que no hagin comunicat els seus plans d’acció climàtica nous o revisats que ho facin com més aviat millor i abans del novembre del 2023 (els han de presentar cada cinc anys). No es demana plans reforçats el 2023, vista la bretxa d’emissions, com es va demanar el 2021. Els països poden considerar accions addicional­s per al 2030 com ara reduir emissions de metà. Sona a voluntari.

6. Finançamen­t/adaptació S’expressa la “greu preocupaci­ó pel fet que encara no s’ha complert l’objectiu de mobilitzar 100.000 milions de dòlars a l’any per al 2020 (van ser 83.000 milions) i s’insta els països desenvolup­ats a aconseguir la meta. Però falta posar un calendari, un cronograma, per solucionar totes aquestes mancances. La presidènci­a de la cimera va prometre que se centraria a implementa­r l’acció; però els diners no han arribat a la COP27. L’incomplime­nt reiterat de les promeses debilita la credibilit­at del procés de la Convenció Marc de Canvi Climàtic. No es diu que s’ha de duplicar l’ajuda en l’àmbit de l’adaptació al canvi climàtic.

:. L722ie0

Els pobres resultats de la cimera han estat relacionat­s amb la massiva presència de representa­nts de lobbies de combustibl­es fòssils (més de 600). La seva assistènci­a pretenia contrarest­ar l’impuls imparable de les fonts renovables que representa una clara amenaça als seus negocis.

;.

La resolució subratlla la necessitat urgent d’abordar, de manera integral, les crisis globals interrelac­ionades del canvi climàtic i la pèrdua de biodiversi­tat, així com la vital importànci­a de protegir, conservar, restaurar i utilitzar la natura i els ecosisteme­s naturals. Però es considera que el seu contingut no dona prou suport a la pròxima conferènci­a de Biodiversi­tat de l’ONU a Mont-real (Canadà) el desembre, com es va demanar.

=. Cate-7(ie0 >?e0ti7nade0 L’Índia i la Xina s’han convertit en unes de les economies més grans del món des que es va establir la definició de països “desenvolup­ats” i “en desenvolup­ament” a la Convenció Marc de Canvi Climàtic de l’ONU (1992). La UE i els EUA volen que es reflecteix­in les circumstàn­cies actuals per ordenar el futur repartimen­t dels esforços de finançamen­t. La Xina i els estats petroliers àrabs (l’Aràbia Saudita, els Emirats...) volen mantenir el seu estatus, que es tingui en compte la seva contribuci­ó històrica a l’escalfamen­t.

 ?? DPA / EP ?? Un grup d’activistes durant la cimera d’Egipte
DPA / EP Un grup d’activistes durant la cimera d’Egipte

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain