La Vanguardia (Català)

Es repararan lesions de nervis perifèrics amb empelts artificial­s?

-

Investigad­ors de l’Institut Pedro Nunes de l’Associació per a la Innovació i el Desenvolup­ament en Ciència i Tecnologia de Coïmbra (Portugal) estan dissenyant un empelt neuronal sintètic per reparar lesions de nervis perifèrics. Aquests nervis envien missatges des del cervell i la medul·la espinal fins a la resta del cos, o transmeten l’impuls nerviós des dels òrgans sensorials per notar el tacte, sentirhi, veure-hi, assaborir o fer olor, en sentit oposat, perquè el cervell percebi els sentits. Segons l’equip que desenvolup­a l’empelt, liderat per Jorge Fernando Jordão Coelho, les lesions en nervis perifèrics afecten prop de 300.000 persones a l’any a Europa. “Solen implicar el tall del teixit nerviós que, per sort, té la capacitat de regenerar-se, però no pas la capacitat de saber cap a on o com ha de fer-ho per unir-se a l’altre extrem tallat”, declara Coelho.

Els investigad­ors han trobat una solució perquè les persones amb nervis perifèrics fets malbé puguin recuperar la sensibilit­at i funcions perdudes fent servir conductes de guia nerviosa, suports físics per guiar els nervis cap al camí de la regeneraci­ó, com si fossin ponts.

“Els desafiamen­ts per dissenyar un conducte de guia nerviosa vàlid impliquen que el material de què estiguin fets sigui biocompati­ble amb el pacient i biodegrada­ble una vegada els nervis s’han regenerat”, detalla Coelho. El científic i el seu equip han trobat la tècnica i el material per complir amb aquests requisits. Fan servir un polímer de dextran imprès en 3D per adaptarse al pacient com un empelt personalit­zat.

Assajos en rates amb lesió al

Investigad­ors de Portugal aconseguei­xen regenerar teixit nerviós

nervi ciàtic han donat molt bons resultats. “Quan acabem la fase preclínica procedirem amb les proves clíniques. En el millor dels casos, d’aquí a 5 anys potser podem treure aquest dispositiu mèdic al mercat, sent molt optimistes”, projecta l’investigad­or.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain