La Vanguardia (Català)

L’operador metropolit­à d’habitatge fa un any i s’estrenarà a Sant Boi

La tramitació d’algunes de les promocions de la primera fase està avançada

-

Després de superar diversos esculls, ara fa un any que Habitatge Metròpolis Barcelona (HMB) va fer la seva posada de llarg oficial. El projecte es va idear molt abans, però va ser el novembre del 2021 quan es va formalitza­r l’ampliació de capital necessària per començar a treballar. Es tracta d’un operador metropolit­à d’habitatge, una iniciativa pionera que consisteix en una societat publicopri­vada amb l’objectiu de fomentar els pisos de lloguer assequible a la capital catalana i la seva conurbació.

La primera fase de l’ambiciós projecte plantejava la construcci­ó d’uns 640 habitatges, tot i que el ritme de tramitació de les diferents promocions no és uniforme: segons ha pogut saber La Vanguardia, algunes van més ràpid que d’altres. Els primers pisos d’HMB veuran la llum a Sant Boi de Llobregat.

A la localitat del Baix Llobregat s’hi planegen 110 habitatges situats al carrer Baldiri Net i Figueres. La promoció ja ha superat els projectes bàsics i executius i la llicència. La construcci­ó està en licitació. Amb tot, s’espera que les obres comencin el febrer de l’any que ve i finalitzin el desembre del 2024.

En una situació semblant estan les dues promocions planificad­es a Montgat. Al municipi del Ma

resme s’hi han ideat 72 pisos en un projecte i 58 en un altre. Tots dos estan esperant llicència i es calcula que el més ràpid, que és el que crea menys habitatges, començarà els treballs el març de l’any que ve, i l’altre, un mes després. Segons el calendari planificat, les dues obres s’acabaran dos anys més tard.

Hi ha dues promocions més fora dels límits de la capital catalana planificad­es per a aquesta primera fase. S’ubicaran a la ciutat de Sant Adrià de Besòs i comptaran amb uns 56 pisos cadascuna. En aquest cas, els projectes bàsics ja estan culminats, però no pas els executius. Es volen començar les obres l’octubre del 2023 i acabar-les 24 mesos després. Totes aquestes promocions, que es preveuen que comencin l’any que ve perquè s’acabi l’última a finals del 2025, s’han presentat a convocatòr­ies dels fons europeus Next Generation. Sumen un total de 352 pisos, tot i que la xifra pot variar una mica en funció dels redactats dels projectes finals. De fet, una petita part d’aquests pisos inicialmen­t formava part de la segona fase del projecte.

Tot i això, a la ciutat de Barcelona el ritme d’HMB és una mica més lent. A la capital catalana, on es faran la resta de pisos fins arribar als més de 600 a través de quatre promocions, de moment no s’han presentat els projectes bàsics. No obstant això, fonts de l’Ajuntament de Barcelona consultade­s per aquest diari asseguren que es donaran a conèixer pròximamen­t, en qüestió de dies. Dos a la Marina del Prat Vermell, un a la Sagrera i un altre a les casernes de Sant Andreu són els projectes previstos a Barcelona. El calendari inicial marcava que es començarie­n les obres de construcci­ó el setembre de l’any que ve.

Tots aquests pisos formen part d’una primera fase d’una iniciativa que va néixer amb l’objectiu de construir 4.500 habitatges de lloguer a Barcelona i a la seva àrea metropolit­ana en un termini de vuit anys. HMB és el primer operador publicopri­vat d’habitatge a Espanya. Està participat en un 50% per l’administra­ció pública –25% l’Ajuntament de Barcelona i 25% l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB)– i l’altre 50% correspon a les empreses Cevasa i Neinor a través d’una societat que les uneix.

Els projectes que correspone­n a la ciutat de Barcelona van més lents que els de la seva conurbació

 ?? Xavier Cervera ?? El solar de Sant Boi de Llobregat on estaran ubicats els primers pisos d’HMB
Xavier Cervera El solar de Sant Boi de Llobregat on estaran ubicats els primers pisos d’HMB

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain