La Vanguardia (Català)

Circ per a un home sol

L’espectacle de Johann Le Guillerm subjuga Temporada Alta

- Magí Camps

AGirona, aquest cap de setmana de Temporada Alta, hi ha hagut expectació per anar al circ. A la carpa instal·lada al parc de la Devesa, l’artista francès Johann Le Guillerm hi presentava Terces. De nissaga circense, Le Guillerm, amb Cirque ICI, ha destil·lat els números per aconseguir un espectacle ple de màgia sorprenent.

És un muntatge per a un home sol, però que actua amb un equip de cinc persones que funcionen com les peces d’un rellotge. Una precisió que és comparable a les màquines que Le Guillerm ha creat i que ocupen l’escena, o les que al mig de la pista ell mateix construeix davant de la mirada expectant i atònita del públic. Terces comença amb un avionet de paper i, a poc a poc, les manualitat­s van guanyant envergadur­a fins a ocupar tota la pista de circ. Amb bastons, de fusta o metàl·lics, amb piles i piles de llibres o amb màquines sorgides del seu enginy, Le Guillerm meravella el públic durant una hora i mitja d’espectacle mai vist.

Terces ha estat un dels plats forts d’aquesta setmana de programado­rs al festival gironí. Però n’hi ha hagut més, com la instal·lació Flors i viatges, de Cabosanroq­ue. En aquesta ocasió, la companyia catalana s’ha acostat a la guerra a través de dues escriptore­s, Mercè Rodoreda i Svetlana Aleksiévit­x, perquè, com diu l’autora bielorussa, “la guerra l’expliquen les dones”. A la peça de Cabosanroq­ue, al saló de descans del teatre Municipal de Girona, les dues veus s’entrellace­n per fer palesa la brutalitat de la guerra, la civil que va viure Rodoreda i l’actual que viuen les dones ucraïneses, que parlen al públic amb paraules intemporal­s: la mateixa animalada, el mateix disbarat. Coproduïda amb Temporada Alta i el CCCB, es veurà pròximamen­t a Barcelona al centre del carrer Montalegre.

A Temporada Alta s’han vist aquests dies moltes més peces, entre les quals cal destacar Aquellas que no deben morir, la interessan­t proposta del jove Col·lectiu Las Huecas, una reflexió sobre el negoci abusiu que hi ha muntat al voltant de la mort per part d’algunes empreses funeràries.

 ?? Philippe Laurencon ?? Una imatge de Terces, de Johann Le Guillerm
Philippe Laurencon Una imatge de Terces, de Johann Le Guillerm

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain